Старателно изграден образ в социалната мрежа „Фейсбук” е успял да заблуди и измами с големи суми десетки потребители онлайн. Случаят е без прецедент в България до момента.

В bTV Новините ви разказахме за Александър Николов – живее в Париж, интелигентен, с гражданска позиция. Оказва се, че Александър Николов най-вероятно е Спас Василев от… Кочериново.

„Няма как да не съществува човек, който да не се подведе. Нашето мислене не е устроено като компютър – то работи с вярвания”, обяснява психологът Росен Йорданов.

По думите му образът Александър Николов е добре изграден образ – с добри социални умения, външно симпатичен и най-важното – не излъчва опасност.

„Той печели доверието ти без да ти натрапва нещо”, категорична е Миряна Захариева, която се оказва жертва на измисления Александър Николов.

Историята на Александър започва през 2013 г. и големите протести срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. „Тогава аз бях една от маршируващите по паветата. Диалогът на протестиращите продължаваше и в социалните мрежи. Аз дори не бях сигурна, че не съм го виждала”, спомня си Миряна.

По думите ѝ Александър бързо е спечелил доверието ѝ, като са обсъждали общи интереси. „Говорили сме си часове за деца – той ми е казвал, че има близнаци, аз съм близначка. Говорим за деца, съвсем реални и много дребни житейски детайли, които те карат да не се съмняваш”, допълва Миряна.

Според Росен Йорданов измамникът е изпробвал с много хора тази схема, докато не нацели някаква потребност, която да прекрачи бариерата на доверието.

„Когато се срещаме някъде, никой от нас не започва проверка на човека срещу него. Ние се ориентираме от образа, който той ни създава. От представите, които изгражда – колкото по-умело ги изгражда, толкова повече нашата скептичност намалява”, допълва Йорданов.

Миряна е измамена с около 3000 лв. за самолетни билети.

„В края на 2016 г., три години познанство по-късно, той каза, че има билети за служебно използване на добри цени. Ние ги взехме, планирахме да ги използваме есента на 2017 г., сестра ми също си взеха, приятели наши също си взеха по моя препоръка. Интересното е, че те пътуваха успешно до дестинациите си”, разказва Миряна.

„Оказа се, че той е купил техните билети непосредствено преди самите пътувания и са му излезли много по-скъпи, т.е. на него не му е важно да спечели пари, а да изгражда този образ”, смята тя.

Според Росен Йорданов Миряна е пробудила у измамника някакви нормални човешки чувства като емпатия и не е успял да я излъже напълно. А за валидните билети, използвани от семейството и приятелите на Миряна казва – Всяка измама трябва да има правдоподобност.

Миряна казва, че е простила на измамника Александър Николов, но си е дала сметка, че има хора в социалните мрежи, с които често поддържа контакт, но не ги познава лично.

Измамникът зад името Александър Николов е реално лице и живее в България, обяви пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според нея до края на месеца човекът ще бъде задържан и обвинен. Засега се знае, че е измамил 40 души, а нанесените щети са за над 20 хиляди лева, допълниха от прокуратурата