Около 2 млн. българи живеят в панелни блокове, за чието състояние няма информация.

Единственият начин да се гарантира сигурността на обитателите на тези сгради е издаването на технически паспорт. Крайният срок за това обаче изтича чак през 2022 г.

Освен това паспортите са задължение на собствениците, но струват десетки хиляди левове.

Според строителни инженери не повече от 5% от жилищните кооперация имат такъв документ.

Снимка: bTV

Един от начините да продължите живота на панелката си, така че тя да е безопасна, е санирането. До момента по държавната програма желание за саниране са заявили 4496 сдружения на собственици, 3137 са одобрени, а вече 66 сгради вече са ремонтирани.

Вижте повече във видеото:

Същевременно снощи блок в столичния кв. „Сердика“ беше евакуиран за кратко, след като през почивните дни едно от семействата се събуди от силен шум – напуква се теракотът и дограмата в един от апартаментите. Семейството веднага звъни на общинските служби, откъдето им отговарят да се обадят в работно време. В понеделник сигналът вече е приет и пожарната и гражданска защита се отзовават за минути. Следва кратката евакуация. Впоследствие от общината увериха, че сградата не е опасна.

Снимка: bTV

Подобен ужас изживяват преди години и в блок 208 в „Надежда“ – той се разцепва. Обитателите на вход „А“ остават в жилищата си, а тези от вход „Б“ са изселени. Сградата се превръща в убежище на бездомни и наркомани. Досега там се пламнали 32 пожара.

 

Снимка: bTV