Лошото време в Североизточна България продължава да поставя на изпитание щъркелите, които се връщат в Европа и у нас. Случаите на приютени и спасени от хора обледенени птици станаха над 10. Проблемът всъщност е за стотици щъркели, които не могат да продължат пътя си.

През страната ни минава вторият по интензивност миграционен път на птиците, които зимуват в Африка и гнездят в централна и източна Европа. През него прелита почти 80% от европейската популация на бели щъркели.

Заради ледения дъжд, снега и ниските температури в Североизточна България перата на птиците се обледеняват и това освен, че им пречи да летят подлага на риск живота им.

Когато и плевнята е спасителен център

Силистра, Разград, Шумен – това са областите, в които  лошото време накара щъркелите да спрат пътя си. Все повече хора се включват в спасяването на бедстващи птици. В село Черник пернати гости има в няколко къщи.

Хората ги намират даже край пътища. Служители на община Дулово и членове на ловните дружинки са прибрали 21 птици в гараж на общината на топло и сухо. Една от спасените в силистренско птици, която е с наранявания днес пристигна в спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора.

Снимка: bTV

Експертите казват, че в опасност са само птиците, които лежат на земята и не могат да отлетят. „В прекалено голямата си загриженост понякога тръгват вечер да ги хващат и да ги безпокоят, когато голяма част от птиците са горе по дърветата и спят”, обяснява д-р Христина Христева.

Щъркелите е добре да се хранят с парченца сурово месо или риба, поставени в съд с малко вода, както правят спасителите от село Зарица. Сафет Халид, който приюти птиците чака времето да се оправи, за да ги пусне да продължат пътя си: „Съжалих животните като ги видях, те бяха на 2 пръста лед отгоре и нямаха възможност да се движат”.

Снимка: bTV

В Североизточна България продължават да правят обходи в помощ на бедстващи щъркели.