Утре въртим часовниците с час назад, денят се скъсява драстично, времето внезапно застудя. Налице са всички условия за есенна депресия.

Смяната на времето винаги се отразява на организма. Хроничните заболявания се обострят, но много често реагира нервната ни система и психиката. Макар за депресия да се говори сравнително отскоро, тя не е заболяване нито на съвременния, нито само на западния човек.

В разгара на есента настроението пада, а унинието измества радостта от слънчевото лято. Човек става неуравновесен, подтиснат, ленив, има проблеми със съня, с апетита, не иска да вижда хора. Ако тези симптоми продължат повече от две седмици трябва да потърсим лекар.

„Ние сме обвързани със слънчевото греене по отношение производството на серотонин, който се нарича неправилно хормон на щастието. Неговото количество в мозъка намалява, поради което се прибягва до лечение с медикаменти”, обяснява директорът на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилск) д-р Цветеслава Гълъбова.

За да не стигаме дотам, не трябва да стоим затворени вкъщи, защото това подхранва лошото настроение. Заради естествената светлина навън, разходката дори и в най-мрачен ден противодейства на меланхолията.

„Чрез иглотерапия и мануална терапия или масаж въздействаме на вътрешните органи, които въздействат на емоциите и по този начин се повлияват и депресивните състояния”, казва рехабилитаторът Ганчо Стоянов.

Според източната медицина, подобно на дърветата, които през есента изсъхват, така и човешкото тяло изпитва сухота. Тя е израз на тъгата.

Благотворно действие има чаят от липа, а най-мощният естествен антидепресант е жълтият кантарион. Китайската медицина пък съветва сутрин около две минути да масажираме средата на гръдния кош, а вечер - стъпалата.