Публикуваха за обществено обсъждане идеите на социалното министерство от следващата година да не се сливат почивните дни около националните празници.

Намеренията са залегнали в промените в Кодекса на труда, но срещат противоречиви реакции от бизнеса.

Като майстор-сладкар Гергана Терзиева предпочита да има дълги ваканции и казва, че те не я правят по-разсеяна в работата. Тя изтъква, че със сливането ще си починем със семейството и след това ще сме полезни на работното място.

За мениджърите в сладкарската индустрия обаче сливането на много почивни дни означава загуби. Прекъсва нормалната кореспонденция с фирмите в Западна Европа, за които се изнасят родни сладкиши. Губят се и клиенти, и пазари.

„Ние блокираме, когато една банка 4-5 дни не работи с нас. Имаме неща, които в момента на договаряне трябва да се платят авансово, даже сме правили трансфери с бързи преводи, където губим пари през други небанкови институции, за да можем да гарантираме сделките”, обясни Ради Стамболов - управител на сладкарска фирма.

В туристическия бранш в Пампорово обаче не са доволни от идеята да няма дълги ваканции. Тогава хотелите се пълнят и приходите скачат.

"В „Пампорово” хората резервират много по- рано и отделят доста време за пътуване, така че това ще повлияя негативно върху нашия бранш”, смята Лидия Медова, комплексен управител на хотел в курорта.

Социалното министерство предлага, ако има официален празник в събота или неделя, да се почива и в понеделник - без сливания и отработвания. Според социалния министър Зорница Русинова идеите могат да се реализират въпреки оставката на кабинета

„Надявам се, че парламентът ще функционира да встъпването и разпускането на служебен кабинет. Ако има воля от всички парламентарно представени сили, може да бъде приет”, каза Русинова.

Според бизнеса загубите от сливането на почивни дни в момента са 300 - 400 милиона лева.