Медиците, които бяха задържани по време на хуманитарна мисия в Босилеград, настояват българската държава да поеме грижата за здравето на сънародниците ни зад граница.

Предлагат и няколко варианта за лекуване на българите в Западните покрайнини. От вчера посланикът ни в Белград води преговори за механизъм, по който наши лекари да преглеждат в отдалечените райони.

Няма как да не забележиш къщата с български знамена, надписи и портрети на Левски в Босилеград.

„Къщата е 130 години, тук ми е животът, обичта, всичко - една от причините е нощуването на Екзарх Стефан, с което се гордея. Аз мога да се радвам само на нашата българска история, на сръбска история не мога да се радвам”, разказва Димитър Димитров. Домът му е като музей на българската история.

В настоящето обаче има много проблеми за българите в Босилеград - дава за пример кръгла маса за майчиния език. На нея не дошли директорите на детската градина, основното училище и гимназията. Нямало и следа и от кмета, който се води директор на дружеството за националното малцинство.

„Инцидентът с арестуването на тримата лекари разобличи целия фалш на това, което се говори на високо равнище в Белград и София. Не можем да отбележим паметта на мъртвите, не можем да създаваме работа за живите и не можем да лекуваме болните”, коментира Иван Николов от културния център.

Българските лекари повече не искат да ходят на хуманитарна мисия в Босилеград. Настояват България да предостави апаратура за здравния дом в Босилеград и да осигури възможност за специализирана медицинска помощ в болницата в Кюстендил.

„Тези лекари, които заработят с новата техника, ще могат да подобрят възможностите си. Снабдяването с една, две, три линейки ще подобри обслужването на населението в тези села, те ще направят достъпа на лекарите до махалите много по-лесен”, посочи д-р Валентин Янев.

Медиците предлагат още лекарите в Босилеград да имат възможност за специализация при облекчени условия у нас.