По-голямата част от пътищата в областите Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Варна и част от Бургас и Русе са напълно непроходими. Това каза министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова на брифинг за актуалната пътната обстановка.

По думите ѝ усилията на пътната агенция и на всички поддържащи фирми и през цялата нощ са били главните пътни артерии да бъдат освобождавани и обработвани, което към настоящия момента не дава голям резултат заради почти нулевата видимост и по направленията на автомагистралите, и по направленията на главните пътища в тези области.

Планираме днес в следващите от 2 до 6 часа в отделните области да бъдат отворени за движение главните пътни направления, отбеляза Павлова.

Отворено направлението от магистрала „Хемус” при Ябланица на двата пътя към Русе през Ловеч и през Велико Търново, включително и за тежкотоварните автомобили.

Вчера на магистрала „Хемус” при Ябланица, където е трябвало да изчакат около 200 тира, е имало инцидент. Три от тях в опит да протестират са запушили пътя и са спрели работата на снегорините. Органите на МВР обаче са овладели ситуацията, каза министърът в оставка.

Правят се опити да се направи връзката от Велико Търново към Варна. До следобед ще направим всичко възможно да го пуснем, като започнем от леките коли, посочи Павлова.

Екипи работят по пътя Русе – Разград и Русе – Силистра и очакванията са до няколко часа движението да бъде пуснато.

В Разград и Търговище обстановката остава тежка. Роторни снегорини пробиват път от Исперих до Разград, тъй като има и родилка, която трябва да бъде транспортирана, съобщи още Павлова.  

Усилено се работи и по направлението Варна – Добрич.

В Югоизточна България е отворен пътят Бургас – Слънчев бряг. Там обаче има нулева видимост, както и между Бургас и Карнобат, и по магистралата, и по Бургас – Петолъчката.

„Дори снегорините губят пътя. Там е най-критично и рисково”, подчерта Павлова.

Обходният маршрут работи, отворихме и пътя от Ямбол до границата с Лесово, допълни тя.

Остават затворени Ришки, Айтоски и Дюлински проход. Отворени са Хаинбоаз, Шипка и Петрохан.

Към зимните курорти е спокойно – и към Пампорово, Боровец и Банско пътищата са проходими и обработени.

Без ток са 75 000 абонати в страната, съобщи министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

По отношение на електроснабдяването най-тежко е положението на територията на „Енерго –Про” – в областите Силистра, Шумен и Добрич.

Повредени са 68 далекопровода, като достъпът до тях е затруднен. „Гражданска защита” ще помага, за да бъдат отстранени авариите. Работят 114 екипа на „Енерго-Про”.

На територията, обслужвана от ЕВН 50 населени места без ток, най-много са в област Сливен. 10 000 абоната са без електрическо захранване.

На територията на ЧЕЗ сутринта се е получила авария, оставила без ток 3 населени места.

Няма постъпили сигнали за бедстващи хора, заяви директорът на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той уточни, че през нощта екипи са помагали за транспортирането на хора в преспите. Сред тях са били и петима болни на хемодиализа от Варненско.