Инфарктно заседание на социалните партньори по пенсионната реформа се проведе днес. Кабинетът няма да отстъпи от вдигането на възрастта за пенсия. Ако тя бъде повишена, за работещите при тежки условия като миньорите, пожарникарите и полицаите, синдикатите започват консултации за протести.

Кабинетът предлага плавно увеличение с по два месеца на възрастта и стажа за пенсия от догодина.

Целта е мъже и жени да се пенсионират на 65 години. Така жените, родени след 1972 година, ще се пенсионират след 2037 г., а мъжете след 2029 г.

Снимка: bTV

Увеличение ще има и при работещите в тежки условия на труд, предвижда се и въвеждане на възраст за пенсиониране на полицаи, военни и пожарникари.

Синдикатите са против и въпреки ултиматума на премиера ще обсъдят дали да протестират.

Снимка: bTV

Красимир Вълев е офицер от резерва, с 25-годишен стаж като военен Пенсионира се през 2002 г. с последната голяма реформа. Смята, че въвеждането на възраст за пенсия в силовите министерства ще доведе до трусове в системите.

„Нека, след като е фиксирано 25 години стаж, да не фиксираме и възрастта. Някои може да бъде полезен и до 60, и до 70 години”, смята той.

И миньорите не са съгласни. За тях също се предвижда вдигане на възрастта. Работещите първа категория ще се пенсионират на 57 години, а работещите при втора – на 62.

„Трябва да си остане на 45 години, както си е било, защото условията в мините не са се променили по никакъв начин и нямат никакво право да увеличават възрастта”, казва Данко Раданов.

Ножът обаче е опрял до кокала. Без цялостна реформа пенсиите ще останат ниски и след 20 години, а държавата ще продължи да пълни дупката в осигурителния институт с по 2 милиарда на година, изчисли социалният министър.

„Няма как да бъде супер маркет – да взимаме едно, а пък друго да остава. Ефектът ще е около милиард и половина Ако не направим промени, всяка година ще плащаме по 1,5 млрд. допълнително и то за да запазим сегашния размер”, каза Ивайло Калфин.

Премиерът също дойде при социалните партньори – ако не получат подкрепа за предложенията за реформа сега, кабинетът ще се върне на стария вариант.

„Няма място за коментар за възрастта за пенсия при демографския срив, няма как да не се случи. Ако това не се направи, остава старият закон, който е много по-драстичен”, подчерта Бойко Борисов.

Междувременно кабинетът отпусна 5 и половина милиона лева допълнително за униформи на полицаи и пожарникари. Синдикатите в МВР, както и на миньорите пък започват разговори за протести.

И макар да има единодушие, че реформа трябва да има, различията каква да е тя, остават.

Синдикатите са против вдигането на възрастта за пенсия. Вместо това искат вдигане на осигурителните вноски. С това обаче работодателите не са съгласни.

Разговорите по детайлите около реформата продължават.