Десетилетия след началото на битката за равенство между половете, все още определени стереотипи са силни в нашето общество, даже когато става дума за отношението към политиците. Това показва проучване на изследователски център „Тренд” сред 1002 души по поръчка на Либералния институт за политически анализи.

22% от анкетираните (35% от мъжете и 10% от жените) смятат, че жената трябва да се подчинява на мъжа. Над една трета са тези, според които работата на жената е да гледа децата, като на това мнение са половината от мъжете и една четвърт от запитаните жени.

25% от респондентите директно заявяват, че политиката е мъжка професия, а спонтанно съгласилите се с твърдението, че „политиката е за мъже” са даже повече – 42%. Целите 45% смятат, че е нормално управленските позиции да се заемат от мъже при 48%, които не одобряват тази позиция.

Снимка: Тренд

29% от запитаните са на мнение, че мъжете политици се справят по-добре, като тази позиция е по-застъпена от хората с основно образование, отбелязват от „Тренд”. За 53% полът няма пряка връзка с ефективността.

18% са тези, които смятат, че жените нямат необходимите качества, за да бъдат политици. Авторите на изследването отбелязват, че това е еквивалент на 990 000 души – бройка, достатъчна за много сериозно парламентарно представителство.

Според българите основните качества, които са характерни за един мъж политик, са: смелост/решителност (24%), отговорност (10%), професионализъм (8%), а чертите, характерни за жените политици, са съответно –отговорност (12%), смелост/решителност (8%) и емоционалност (7%), като обаче последното е качеството, което за респондентите е в най-малка степен важно за един политик. 

Снимка: Тренд

Какво очакват тогава българите от хората на висши държавни длъжности? Според изследването – отговорност, професионализъм и справедливост.

Очертават се и професии, за които анкетираните предпочитат да бъдат заети от мъже. Това са президент (57%), министър на вътрешните работи (68%), министър на външните работи (54%) и министър на отбраната (81%). От изброените, до момента единствено на шефските места в МВР и МВнР са сядали жени.