Членът на Висшия съдебен съвет Димитър Узунов смени Соня Найденова на поста представляващ ВСС. Решението беше прието с 13 гласа "за" и двама въздържали се.

Предложението за тази рокада беше внесено като извънредна точка на днешното заседание от Милка Итова и предизвика скандал, при който шестима членове на ВСС напуснаха заседанието.

Вчера бившият министър на правосъдието Христо Иванов заяви пред БНР, че за него няма съмнение, че Узунов е изпратил прословутия SMS, който получи председателят на ВКС Лозан Панов.

Съобщението беше препратен от премиера Бойко Борисов до Панов, а текстът му гласеше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записа с двете каки, не го приехме."

Впоследствие стана ясно, че съобщението до Борисов е изпратил неговият съветник Яне Янев, който обаче засега не разкрива източника си на информация.

Снимка: БГНЕС

Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев от ВСС поискаха точката с предложението да се отложи, за да имат време да се запознаят с мотивите.

Това е неуважение към другите членове и поредната демонстрация, че решения се взимат предварително, казаха част от членовете, които отказаха да участват в дебатите за смяната на Найденова с Узунов.

Предложението обаче беше включено за обсъждане с 14 гласа „за”, 6 „против” и един „въздържал се”. Самата Соня Найденова отказа да гласува. Тя изтъкна, че не вижда нито един обективен мотив да бъде сменяна.

Не желая да участвам в предварително режисиран фарс, което е провокация към съдебната система и към обществото. Тук вее тоталитарен хлад, тук чуждо мнение не се търпи, подчерта Калин Калпакчиев, който заедно с още петима членове на Съвета напусна заседанието.

Останалите бяха самата Соня Найденова, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Камен Иванов и Магдалена Лазарова.

Преди това Карагьозова припомни, че името на Узунов не слиза от страниците на медиите във връзка с SMS-скандала. От залата излезе и самият Узунов.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров пък призова напусналите да се върнат и да не пречат на работата.

„Малцинството не може да влияе върху работата на ВСС. И какво значи това, че Димитър Узунов е спряган в медиите? Те трябва да пишат нещо и това си е проблем на медиите. Така че призовавам напусналите да се върнат и да не пречат на работата ни, защото какво ще се случи, ако например не работим 3 месеца”, попита той.

Соня Найденова е сред членовете на ВСС, които декларираха, че са готови да покажат разпечатката от мобилните си телефони, за да докажат, че не са изпратили SMS-а до премиера.

Днес съдия номер едно Лозан Панов беше в отпуск. А главният прокурор гласува за смяната. И запази мълчание.