След като bTV разкри серия случаи на измами със запис на заповед, в които непрекъснато се появяват едни и същи адвокат и частен съдебен изпълнител (ЧСИ), Нели Тодорова откри и двама от т. нар. взискатели.

Историите им са доста сходни. Те обаче пожелаха да останат анонимни, защото се страхуват. Затова ги представяме с имената Иван и Петър.

Ролята на взискателя в схемата е да заяви, подписвайки запис на заповед, че дадено лице или фирма му дължи пари. С този документ адвокатът отива при ЧСИ, който пък изпраща уведомление до предполагаемия длъжник. Ако той не реагира в двуседмичен срок, започва изпълнително производство и имуществото му може да бъде разпродадено. Оказва се, че в много случаи има нарушения при даването на призовките. Имената, които непрекъснато изплуват в схемата, пък са на адвокат Симеон Миков и ЧСИ Иван Чолаков.

Пред bTV Иван разказа, че срещнал Миков в съда, където бил съден, но оправдан. Адвокатът му казал, че може да съди държавата. Така Иван подписал „някакви документи“.

„Аз съм се подписал с цел да съдим държавата и той ми искаше 40% от това, което ще вземем. Мисля, че беше 2016 г., април, когато направихме тези документи и през септември ми каза, че сме пропуснали сроковете“.

Впоследствие се оказва, че според запис на заповед Иван е кредитор на жена, която не познава и на която не е давал пари. „Явно ги дължи, де, ама аз не знам за това и не знам как“, казва Иван. Не знае и къде са парите.

Адвокатът нищо не му казал, само му дал „плик с пари и да подпиша нещо. Аз хвърлих парите и си тръгнах“.

След седмица бил заплашен от „някакви батковци“, „големи момчета“.

„Дойдоха на борсата и ми казаха да внимавам какво да правя, защото съм много удобен. Защото съм рецидивист“.

Каза ли му, че е все тази „дали един циганин в гроба или в затвора“. От тогава не ходел на борсата.

С Чолаков се запознал в кантората на Миков, след като бил викан да дава обяснения в полицията. ЧСИ му казал: „Всичко това, което е станало дотук, не трябва да те притеснява. Аз съм човек с име. Имаме си начини. Няма да се притесняваш“. Иван само трябвало да каже, че дадената жена действително има да му дава пари.

Иван твърди, че не е подписвал записа на заповед, вижда документа за пръв път, а и подписът не е негов.

„Страхувам се. Аз тези жени не ги познавам. Не съм им дал. Нямат да ми дават и ме заплашват някакви хора да кажа, че съм аз“ кредитор, каза той пред bTV.

Вижте целия разказ тук:

Вторият свидетел – Петър, разказа, че се свързал с адвокат Миков, защото има проблеми с „Топлофикация“.

„Един познат ми каза, че го познава, бил много находчив и ползвал такива средства, които успявали“, обяснява Петър.

Адвокатът му казал, че няма смисъл да си губят времето с „Топлофикация“, но добавил: „Имам за теб нещо по-съществено. Да те направим взискател. Няма да се притесняваш от данъчни, от полиция. Това нещо го работим с един човек от провинцията, който изготвя документите. Човекът знае как да ги направи. Работя със съдия изпълнител, който също знае как да направи нещата ти да си защитен, да нямаш проблеми“.

Ставало въпрос за фирма, която да му дължи пари, а искът бил „някъде около 300 хил. лева“. Петър щял да получи 15%.

Последвала среща с ЧСИ Иван Чолаков. „Той ме помоли да отида при него без телефон и след работното време, за да няма хора – да може да ми обърне внимание“. Обяснил, че „това е практика, че няма проблеми, че законът стои зад него и няма от какво да се притеснявам“. Трябвало им човек, който, „като стане нещо, да каже: „Да, дал съм ги парите“.

Междувременно Петър видял репортаж на bTV за измамите със запис на заповед и се отказал. После потърсил нас.

Вижте целия разказ тук:

След серия разследвания на bTV Камарата на частните съдебни изпълнители предложи Чолаков да бъде лишен от права за три години. Дисциплинарни наказания поиска и правосъдният министър.

Проверката на работата на Чолаков показала, че по всички дела, за които разказахме до момента, са засечени проблеми. Във всички тях участва и адвокатът Симеон Миков.

До момента е имало 17 дисциплинарни производства срещу Чолаков и пет дисциплинарни наказания.

Причините са различни:

Председателят на Камарата Георги Дичев каза, че са „констатирани пропуски, някъде и нарушения, при призоваването. В един от случаите има връчване извън района на действие на съдебния изпълнител, което е необяснимо, и то на лице, което се оказва, че е под пълно запрещение, т.е. не може да получи призовката. Нанесени са значителни щети за хората. Констатирана е системност, която може да се дължи на непознаване на закона или немарливост на призовкарите, но отговорността за тяхната работа се носи от ЧСИ“.

Вижте повече във видеото:

В студиото на „Тази сутрин“ по bTV Чолаков заяви, че не познава свидетелите, чийто разкази излъчихме, както и че повече от година не е посещавал кантората на адв. Миков. Посочи обаче, че тя се намира на гърба на Министерството на земеделието и храните, където има камери и те може да бъдат проверени.

Свидетелят Иван „лъже, не знам защо. Някой се опитва да си избере мръсните ризи на мой гръб“, каза Чолаков и увери, че днес ще подаде иск срещу него в прокуратурата. Иван трябвало да докаже кога са се виждали.

Снимка: Ладислав Цветков

„Много държа на името и честа си, затова съм тук. Ще се боря докрай“, каза още той.

По думите му от месец bTV внушава, че има вълна от случаи с измами със запис на заповед, а ставало въпрос за шест случая – по два през 2012, 2014 и 2016 г., докато за тези години в кантората му имало образувани 4500 дела.

Вижте повече във видеото:

След като изгледа разказа и на Петър, Чолаков заяви, че категорично не е обещавал нищо от споменатото. Не бил виждал свидетелите, чувал ги за пръв път и не ги разпознавал. Но това, което разказват не е вярно, каза той.

Чолаков коментира и предложението от Камарата да бъде санкциониран. По думите му тя можело или да реагира мъжки, като излезе пред обществото и защити гилдията, или да направи, това, което е направила. Добави, че всичките му дела вече са проверявани от Камарата и че няма проблеми със закона.

За обвинението, че призовките не се дават правилно, Чолаков каза, че ЧСИ имат ограничен достъп до система на ГРАО, където фигурират настоящ и постоянен адрес. Каза и че връчването на призовки става по закон.

Вижте повече във видеото: