Резултатите от изборите на 12 май показаха деградация на суверена, констатира психиатърът д-р Николай Михайлов в студиото на предаването „Лице в лице” в ефира на bTV.

„Електоралните предпочитания въобще не бяха повлияни от изключително груби нарушения на публичния, политическия и законов ред,” подчерта д-р Михайлов и изреди като пример скандалите подслушването, разговора между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, и „упражняването на власт по мафиотски начин”.

Варварският стил на ГЕРБ и „Атака”

Специалистът отбеляза, че младите социално активни хора са гласували предимно за ГЕРБ и „Атака”, а „цивилизованата част на политическия спектър” – десните формации и партията на Меглена Кунева, например, са били изхвърлени от 42-то Народно събрание.

„Акцентът за нормалност е извън контекста. С доверие се третира демонстрацията на сила, съблазънта на непосредственото действие на телесното присъствие. В политиката и специално в електоралните предпочитания не доминира политическото съобразяване, което трябва да цивилизова политическото пространство,” посочи Николай Михайлов.

Той посочи, че ГЕРБ и националистите от „Атака” не допринасят за модернизацията на политическото пространство, а напротив – водят към регрес до варварски стил.

Грешките на десните

Д-р Николай Михайлов не пропусна да коментира и краха на десницата, като посочи, че лидерите несправедливо обвиняват за него електората, вместо да поемат политическата отговорност.

„Крахът на десницата се описва от лидера и като крах на месианско движение, а не на политическа формация. Така остава само националистическата възбуда,”посочи психиатърът.

Той изтъкна, че поведението на председателя на „Атака” Волен Сидеров е значително по-умерено, а самият лидер ще играе доста „сложна и деликатна политическа игра – ще подкрепя правителство на ръба”, като ще успее да балансира само донякъде между някакво партньорство с ДПС и очакванията на симпатизантите си.

Енергията на улицата

Д-р Михайлов изрази опасения, че бъдещият кабинет ще бъде „саботиран на ранен етап”. „Дестабилизиращите сили като енергията на улицата не могат да стопанисват държавата. Улицата се разтревожи от цената на тока, но улицата ще трябва да съумее да се разтревожи и от малко по-абстрактни неща като липсата на базисен морал,” препоръча той.

Размисъл за деня на размисъл

„Денят на размисъл роди много полемичната фигура на главния прокурор,” посочи д-р Михайлов, според когото Сотир Цацаров се е показал като „адвокат на държавата” – „човек, решен да отбранява закона в една мафиотизирана територия”.

„Сотир Цацаров не трябва да бъде пазен от брониран автомобил, а от граждански щит. Улицата трябва да застане на един фронт с Цацаров,” посочи Михайлов.

„По размера на съпротивата срещу него ще разберем дали той се движи в логиката на обещанията си. Ако Цацаров направи компромис и отстъпи, ще стане ясно, че действията му в деня на размисъл са били продиктувани от задкулисни сили и са били стъпка за отстраняване на определени политически персонажи,” продължи д-р Михайлов.

В заключение психиатърът „диагностицира” проблемите на България – беззаконието има пряка връзка с цените на тока, с драматичната демографска ситуация и липсата на перспектива пред страната.