Кърджалийското село Голяма бара е част от бастиона на партия, чийто кандидат-президент отпадна на първия тур. Преди седмица там едната кандидатпрезидентска двойка, стигнала до балотаж, получи 0 гласа. Сега от тези хора се очаква да подкрепят друга двойка, посочена от партията.

Снимка: bTV

Пред камерата на bTV една от жителките – Азизе Мусафа, казва, че ще гласува. Не знае обаче кой се явява на балотажа.

Снимка: bTV

„Днеска ще се яде кускус, утре ще се яде фасул, разликата не е месо“, коментира друг местен жител – Ферат Ибрям. Обещаното много, свършена работа – малко. Който и да е, само обещават. И даже ходжата, попа – и те обещават, но не вършат работа, казва той.

Снимка: bTV

Нашите имена са сменени един път и хората се страхуват от българска партия, коментира Аптула Мурат. Всички партии са български, но хората в селото не знаят това. По думите му „кметовете тука обикалят селото“ и хората „вземат кокошка, ориз, олио и гласуват“.

В изборната машина активно са включени и кметовете, чиято агитация плаши хората.

„Нищо не е чудно от 150 лева пенсията да стане 130, щото много избори, разходи им трябват. Това чухме“, казва Ферат Ибрям.

Говорело се, че пенсиите ще се намалят или няма да има изобщо пенсии, казва и Акиф Ибрям.

Снимка: bTV

Така, с подаръци и заплахи, в голяма Бара днес избират петия президент на България, от когото хората очакват нищо повече от нов път, коментира кореспондентът на bTV Мария Георгиева.

Вижте повече във видеото: