Четири от тютюневите складове в Пловдив изгоряха при пожар в събота. Две от сградите бяха паметници на културата.

Архитектурният комплекс, известен като Тютюневия град, обаче се състои от около 30 постройки и е знакова част от историята на Пловдив.

Именно от тук Димитър Димов черпи вдъхновение за романа си „Тютюн”.

Две от изгорелите през уикенда постройки са били собственост на Димитър Кудоглу. В началото на миналия век той е един от най-големите търговци на тютюн у нас, но освен това е и изявен благодетел.

Възпитаник на Френския колеж в Цариград, той говори няколко езика – освен българския, още френски, немски, гръцки, турски. Дълго време живее в Германия, откъдето ръководи делата си, но никога не забравя родината си.

В родното си село Малко Габрово създава амбулатория и аптека – в къща, която е съседна на родната му. Плаща и на лекар, който да се грижи за хората, нуждаещи се от медицинска помощ. Годината е 1909 г.

Димитър Кудоглу със съпругата си

Продължава да помага на нуждаещите се и в трудните години след войната. Част от неговите грижи са насочени към бежанците от Беломорието, но помощта му се разгръща на широк фронт – от сиропиталища, до спортни дружества, ученици и студенти, както и просто бедни хора.  

През 1926 г. Кудоглу създава в Пловдив известния „Дом на благотворителността и народното здраве”, където бедните хора могат да се лекуват безплатно.

„Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можел да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи на човек, за да върши добри и полезни дела“, пише Кудоглу в учредителния акт на Дома.

Здравното заведение, много модерно за времето си, се помещава в преустроената града на хотел „Цер Симеон” в Пловдив.

То се издържа именно със средствата от двата тютюневи склада.

През миналия век Кудоглу купува складовете за 15 млн. лв., а през 2005 г. „Булгартабак” ги продава на италиански инвеститор за по-малко от 2 млн.

Повече от 10 години зданията, паметници на културата, обаче са оставени да се рушат.

Тютюневият град присъстваше в портфолиото, с което Пловдив спечели надпреварата за Европейска столица на културата.

На това място през 2019 г. трябваше да се провеждат културни събития.