Доц. д-р Иво Петров никога не е предполагал, че ще дава светлина на българската медицина. Вярвал, че ще върви по пътя на философията и източните практики за лечение. Днес обаче не би могъл да бъде нищо друго освен това, което е. И го казва с гордост и благодарност.

Всичко, което бихме казали за д-р Петров ще бъде малко, защото спасяването на човешки живот е повече от георизъм. И за да лекуваш сърце, трябва да имаш сърце…

– Когато сте бил малък как е изглеждала професията на лекаря във вашите очи?

 Ужасяващо. Мразех ги, ненавиждах ги. Абсолютно бях сигурен, че ще се занимавам с всичко, но само не с медицина и окончателно се оказа, че не е точно така.
Бях момче за всичко в склада  на националния кардиологичен център и  по силата на това, че пренасяме материали, консумативи и ми се наложи да вляза в операционната в инвазивната кардиология и от там постепенно ми се запали интереса към тази дейност.

– Какво изпитахте по време на първата реална операция, която извършихте? Страхувахте ли се, беше ли напрегнато?

– Страхът от пациента е много типичен страх за един медик и то не само при интервенции и операции.  Това може би е свързано със страха от успеха на лечението, не от самия пациент като личност, но по-скоро от самия личен неуспех. Аз мога да кажа, че не се страхувах, напротив стана ми много интересно, защото в специалностите, в която ние се занимаваме резултатът е много незабавен. Не се чака прекалено дълго, за да видиш резултата от твоята дейност. Явно съм такъв тип като личност. Обичам нещата да се случват бързо.

– Трудни ли бяха първите стъпки?

 Първите стъпки не бяха лесни, но пък бяха ентусиазиращи. Аз попаднах в много авангарден екип.  Беше толкова завладяващ и идеята за помощ в трудна ситуация и трудни заболявания беше толкова ентусиазираща, че това ми помогна да преодолея всички трудности.

– Кой е бил най-трудният Ви професионален момент?

 Сещам се за конкретен такъв случай, който беше относително скорошен. Едно 30 годишно момче, за съжаление имаше изключително тежко заболяване на аортата. Те заболяванията на аортата са тежки и за съжаление в процеса, когато се опитахме да му помогнем, аортата рекрутира и той загина. Независимо, че хиляди спасяваме, когато един не успеем да спасим това е катастрофа за нас.

– Имали ли сте някога кошмари, свързани с професията?

 По стечение на обстоятелствата дори сънищата ми са свързани с работата. Ние сме, особено тези, които се занимаваме с оперции и интервенции сме фаталисти и суеверни и много добре знаем, дори и аз често го правя. Сключвам пръсти, нали не клякам, не прая лицеви опори, но имаме такива малки ритуалета. Често чукаме на дърво, така, че опитваме се да призовен и съдбата д ани помага, освен нашите собствени усилия.

– Как се справяте с емоциите, със съпреживяването на историите на всеки един Ваш пациент?

 Честно казано не се справям. Аз страдам с всеки един пациент и с роднините на всеки един пациент, който  е тежко болен и това ме ангажира изключително много емоционално, което може би е в мой ущърб, но смятам, че е в полза на пациентите.

– Остава ли Ви време да се откъснете напълно от работата?

– Това е голям проблем и по-скоро не. Въпреки, че се опитвам и разбира се най-голямо удоволствие ми прави да бъда със семейството и децата си. Но това отдаване в професията и пациентите до голяма степен  е несъвместимо с откъсването от ангажиментите.

– Как Ви промени лекарската професия през годините?

– Аз смятам, че научих много за себе си и се оказа, че се справям доста добре с неща, които съм смятал, че са непосилни. Нашата професия не е лесна и тя изисква много упоритост, както се казва разликата межу талантливия и успелия е в упоритостта.

– Кой беше най-щастливият Ви професионален момент?

 Един от най-щастливите моменти беше съвсем наскоро преди 2-3 седмици, когато излезе наша публикация в едно от най-силните американски . Тя беше са за един пациент, който лекувам по една конкрента методика с един специален стенд на аортата -  за първи път в света. Освен това, че при пациента е много добра ситуацията, включително сега 6 месеца след интервенцията, беше огромно удоволствие и признание това, че беше публикувано.

– Какъв е най-ценният съвет, който сте получавал?

 Най-ценният съвет, който съм получвал е, че когато се помислиш за велик и за непогрешим, тогава съдбата ти удря един шамар и ти показва, че това не е вярно. Ние сме грешни и ние не сме погрешими и трябва да внимаваме много и никога да не си вярваме прекалено, защото това е в ущърб на пациентите и защото тогава стават най-големите грешки.

Доц. Д-р Иво Петров е автор на над 100 научни публикации в български и чуждестранни издания. Той е регулярен лектор на годишните издания на множество професионални научни конгреси и семинари. Национален консултант по кардиология и председател на Българско дружество по ендоваскуларна терапия.Член е на УС на Международното дружество на ендоваскуларните специалисти . Член е и на Българското дружество по интервенционална кардиология, Латиноамериканска асоциация на интервенционалните кардиолози, Аржентинското дружество на инвазивните кардиолози и на Испанската асоциация по кардиология.