България е дала на света едни от най-значимите изобретения на човечеството. Но наскоро проведени изследвания показват, че интелигентността на нацията намалява, а гимназистите на практика са функционално неграмотни - не могат да се изразяват и не разбират смисъла на текста.

Откривателят на компютъра Джон Атансов, бащата на хапчето „антибебе" Карл Джераси, изобретателят на електронния ръчен часовник и безжичния сърдечен монитор Петър Петров - всички те са българи.

„Интелигентността достига до едни дъна, където дори хан Кубрат не може да бъде изписан по правилен начин. Това е следствие на разглобяване на институционалната система”, казва обаче проф. Трендафил Митев, Център за демографска политика.

Въпреки това една българка често е цитирана в световната литература като най-умният човек на планетата. Твърди се, че коефициентът й на интелигентност е по-висок от този на Айнщайн.

„Когато за първи път прочетох „най-умната жена в света” или „най-умният човек на планетата”, то ласкае. Ще излъжа, ако кажа, че не ласкае, но аз самата знам колко не е вярно. Тъй като според мен да бъдеш умен означава да имаш потенциал, но да имаш и една добра база данни, които, имайки потенциала да ги обработваш, ти дават възможност да станеш умен”, казва Даниела Симидчиева, председател на МЕНСА – България.

Българската образователна система не изследва интелигентността на учениците, а тяхната грамотност. Авторитетното международно изследване Pisa, проведено за последно през 2009 година обаче предупреждава, че българските деца на практика са функционално неграмотни - попадаме в категорията „резултати под средното ниво”.

Намалява ли интелигентността на нацията и как може да се развива? Отговорите тази вечер в bTV Репортерите веднага след новините в 19 часа!