Две седмици след злополучното падане на актьора Чочо Попйорданов от незаконно построена стена в Боянските гробища, тя вече е обезопасена, установи екип на „Хрътките”.

От частното гробище обаче отказват да говорят публично по въпроса какъв е планът, одобрен за тази част на парка. Дни след смъртта на актьора от ДНСК установяват, че бетонният зид не е законен. Проверка по случая установява незаконно надграждане. Стената има разрешение за максимална височина 1,45 см. Надграждането на подпорната стена няма одобрени проекти и издадено разрешение за строеж.

Разрешение за строеж се издава от администрацията в район „Витоша". bTV потърси архитекта, приел документите и разрешил строежа на частното гробище.

„Проект за подпорни стени се иска само за високите подпорни стени - над 2 метра. Тоест - няма обявени официално, че има стени над 2 метра. А и няма упоменати за такива под 2 метра. Те трябваше да фигурират в разрешенията за строеж. Независимо от височината, за стените трябва да се поиска разрешение за строеж,” обясни главният експерт в район „Витоша" арх. Благовеста Хаджииванова.

Актът, който собствениците на частното гробище могат да платят, е от 5 лв. до 50 000 лв. Никой от ДНСК обаче не желае да застане пред камера. Неясно защо мотивът за мълчанието на чиновниците, установили нарушението, е траурът на семейството.

Според ДНСК може да бъде издадена и заповед за премахване на незаконното надграждане, но след приключване на допълнителната проверка по случая.

От общината в район „Витоша" коментираха, че дори и с издадено решение за строеж, инвеститорът може да прави промени само ако отново получи разрешение. В този случай това не е направено.

От управата на частното гробище не екипът на „Хрътките” не получи отговори пред камера на въпросите по казуса със стената. Управителят Мария Петрова категорично отказа да бъде записана.

От писмената позиция на фирмата става ясно, че ще обжалват акта за незаконната стена. Ако след приключването на проверката се стигне до разрушаване на надградената постройка, от фирмата заявиха, че това би застрашило вече съществуващи гробове не покойници, чиито близки не подозират за проблема.

Гробището функционира от 2010 г., а строежът му започва година по-рано. Първите собственици са депутатът от 39-то Народно събрание от НДСВ Димитър Ламбовски, бизнесменът Бисер Христов и сина на Огнян Дойнов - Росен. През 2012 г. люксембургската офшорка „Естуриа С.А.Р.Л.” става едноличен собственик на капитала, представляван от Александър Льондев и Мария Петрова, които и към днешна дата са в борда на директорите.