Ася Йорданова е вдовица, която мечтае да има деца от починалия си съпруг. Докато той е жив, те двамата дават съгласието си за започване на инвитро процедура. Внезапната смърт на потенциалния баща променя всичко, защото здравна наредба не позволява ембрионите да бъдат използвани при кончината на единия от партньорите.

Тази история ви разказахме преди 8 месеца в репортаж на Рада Домусчиева.

Към днешна дата Ася очаква отговор от Министерството на здравеопазването, където беше сформирана работна група по нейния казус. Ася има шест живи ембриона, които могат да се съхраняват най-много пет години.

Омбудсманът Мая Манолова също се застъпва за нея и препоръчва на здравното министерство да се промени Наредба 28.

Зная, че ако имам дете, мога да го отгледам сама с помощта на моите близки, то ще живее в любов. Засега се боря да имам дете от моя съпруг и нямам резервен вариант”, каза в предаването „Тази събота” Ася Йорданова.

От медицинска гледна точка няма да има проблем Аса Йорданова да роди дете от починалия си съпруг, но съгласно наредбата това е забранено, защото влиза в колизия с други закони, обяви д-р Георги Николов, председател на Асоциация по регенеративна медицина и съавтор на Наредба 28. Той напомни, че има предложения за промени в наредбата, но заради честата смяна на здравни министри всичко започва отначало и никой от тях не стига до промените в Наредба 28.

Ако медицински център прескочи наредбата, ще бъде глобен от 25 хил. до 50 хил. лв.

Когато беше зам.-министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков се застъпи за нейното право да има дете от починалия си съпруг. Чисто в човешки план продължавам да застъпвам това виждане, казва към днешна дата д-р Ненков.

„Юристите бяха резервирани към промяна на наредбата. Важно е промяната да не отвори врата на недобронамерените хора, юристите могат да кажат как, работна група трябва да измисли умен начин, за да се реши този казус”, коментира д-р Ненков.

Той призова институциите да дадат някакъв отговор на жената, дори и отрицателен, защото сега тя е във вакуум. На Ася той препоръча да мисли и за резервен вариант, защото при толкова чести смени на ръководството на здравното министерство не се знае дали до пет години Наредба 28 ще се промени.

За прокурорската проверка в седем болници Мирослав Ненков коментира, че това би било добра вест, ако не е само за „изкарване на парата от свирката”. Нека видим какво ще се случи с тази проверка, дано не е само за веене на знамената, уточни лекарят.