Зародилата се в интернет дискусия – да отпадне ли творчеството на Христо Ботев от българските учебници по литература, принуди образователния министър да обяснява позицията на кабинета по темата. На извънредна пресконференция Сергей Игнатов заяви, че авторът остава в учебната програма и това е едноличното мнение на правителството:

„Целият ми екип, премиерът, ако не беше зает, щеше да дойде днес и да каже, че Христо Ботев остава в българските учебници, при това непроменен”.

Министърът обяви още, че личното му възмущение от изписаното в мрежата го е накарало да прекъсне летния си отпуск и да сложи край на задочния спор в интернет.

"Смятам, че няма да намерите български политик, учител и обикновен гражданин, който да не ни подкрепи. Нашите деца и младите хора трябва да познават историята с конкретните исторически факти така, както е написана от участници през 19 век. Ботев ще се изучава такъв, какъвто е. Ще се намери ли някой смел, дори учен, който да подмени текстовете му, така че да звучели по-добре днес на български език? Това е позицията на кабинета Борисов и моя лична позиция. И сме убедени, че никой от следващите правителства няма да посмее да посегне на тези наши светини", коментира Игнатов.

„Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми?”

попита преди няколко дни в отворено писмо до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) директорът на “Просвета” Йоана Томова в позиция, публикувана на страницата на изданието във Фейсбук.

Поводът за въпроса стана последният доклад на КЗД, озаглавен „Стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала за учители от предучилищно и основно образование”, публикувана на сайта на звеното. В него се съдържат критики към представянето на турците като поробители. По този повод Томова пита: ”Да редактираме ли “да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище?”.

Социалните мрежи станаха мястото за ответна реакция. Групата във Фейсбук, озаглавена "Национален Протест срещу безобразията в България", заплаши, че ако Ботев бъде изтрит от страниците на учебниците, ще се погрижи максимален брой деца да не стъпят в училище на 15 септември. Към протеста се включиха и от ВМРО, като настояха КЗД да бъде разпусната незабавно.

И Бойко Борисов остава в учебниците

Ресорният министър засегна и съдбата на друг субект от българската учебна програма, който е в основата на спор през последния месец, а именно присъствието на Бойко Борисов в учебниците по история. Игнатов обясни, че по задължение в него трябва да се включат имената на министър-председателя, на президента, имаме еврокомисари, изброи министърът. Всичко това било направено без исторически оценки и анализи.

„През новата учебна година ще има същото, което е имало през 2006 г., когато е бил отбелязан периодът на Тройната коалиция - тогава как пък никой не видя нещо неестествено в това”, попита министърът.