Нова идея на МВР - задължителни уроци по безопасност за децата и шофьорски книжки за малките велосипедисти. Обучението ще е по френски модел и ще се провежда в училищата.

Ще трябва ли родителите да платят за него от джоба си?

Курсовете ще са безплатни и ще са част от учебната програма на децата, твърдят експерти. За целта трябва да се промени закона за училищното образование, но това трябва да стане след дискусия и обществено обсъждане.

Предложението е децата у нас да получават три вида сертификати за това, че са минали през обучение за безопасност. Примерът и моделът са от Франция, където никой не може да се запише на шофьорски курсове без да има книжка за велосипед.

Експертите предлагат часовете по безопасност на движението у нас да станат задължителни. Книжка за пешеходец да получават най-малките ученици. Книжка за велосипед и мотопед да се дава в горните курсове, както е във Франция.

Книжка за водач на моторно превозно средство ще могат получават само тези, които са изкарали предишните курсове по безопасност.

Депутатите още не са наясно с идеята, а хората са раздвоени – едни смятат, че предложението за книжки за пешеходци е безумни.

Идеята обаче съвсем сериозно е обсъждана на заседанието на Комисията по безопасност на движението към МВР.