Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие отваря широко вратите към морален разпад. Това е позицията на Светия синод, който призова Народното събрание да не ратифицира документа.

„Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си”, пишат архиереите в декларация.

Според тях конвенцията противопоставя изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание и семейство: „тя е средство, което насажда чужда за нас ценностна система, за да позволи обществото да бъде управлявано по нов модел, съответен на интересите на малка част от него”.

Основното „оръжие” на документа, според Синода, е социалният пол, т.нар gender: “Според тази идеология биологичният пол на човека като мъж или жена няма значение за неговата идентичност, а представя „диктатурата на природата” над свободното самоопределяне на човека, диктатура, от която човек трябва да се освободи”.

Tекстът съдържа и предупреждение: „Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които „джендър” идеологията отдавна е държавна политика”.

България да одобри Истанбулската конвенция, призовава комисарят по правата на човека към Съвета на Европа в писмо до българския парламент. "Конвенцията не застрашава, а заздравява семейството, защото се бори с насилието. Този документ няма други скрити цели", се казва в писмото, цитирано от БТА.