Българи в София и Добрич се присъединиха към организираните в цяла Европа протести срещу търговското и инвестиционно споразумение между Европейския съюз и Канада.

Предстои документът да бъде одобрен от министрите на търговията на Евросъюза след 2 дни.  

Споразумението ще премахне митата на близо 95 процента от стоките. Според Брюксел, това ще облекчи европейските производители с налози за общо 600 милиона евро годишно и ще увеличи производството в Съюза с 12 милиарда евро.

Противниците се опасяват от даването на прекалено много правомощия на големите корпорации спрямо държавата, заливането на пазара с храни не според европейските стандарти и загубата на работни места.

„Ако приемем това споразумение, което не се съобразява с правата на гражданите и на потребителите и което дава право на големите инвеститори да оспорват решения на държава, ние губим от нашата демокрация”, коментира Карин Жакмар от Асоциацията за защита правата на потребителите.

Противници на споразумението СЕТА се събраха и в София, за да кажат "НЕ" на отвъдокеанските корпорации, които според тях ще завладеят Европа.

Протестът у нас е подкрепен от синдикатите „Подкрепа” и КНСБ.

Споразумението СЕТА трябва да бъде официално подписано в Брюксел на 27 октомври с премиера Джъстин Трюдо на срещата на върха Европейски съюз-Канада.