В гимназията „Св. св. Кирил и Методий“ в Цариброд днес е двоен празник – освен 24 май, се честват и патроните на училището.

Репетициите за тържеството води учителят по български език и литература Мирослав Николов. Той преподава от 23 години и казва, че ако трябва, отново би избрал тази професия.

Снимка: bTV

Откровено мога да кажа, че българската литература е една от най-хубавите. Винаги го повтарям на учениците и съжалявам, че дъщеря ми завърши медицина – казвам ѝ: „Не знаеш какво си пропуснала в живота – не си се запознала с българската литература“, споделя Николов.

Да се учи на български тук е мечта и борба за много хора. Сред тях директорът на гимназията Снежана Симеонова.

След 40-годишно прекъсване, през 2009 г. в гимназията са открити две изцяло български паралелки.

Снимка: bTV

„Предизвикателствата са много, но ние отстояваме правата си. Започва процесът на превеждането на книгите, защото, когато възстановихме образованието на майчин език в гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Цариброд, нямахме нито учебници, нито документи, нито дневници, нито нищо на български“, споделя тя.

Снимка: bTV

Засега учителите сами превеждат сръбските уроци на български, за да могат децата и от другата страна на границата да учат на майчиния си език.

Вижте повече във видеото: