В петиция до Министерския съвет, хора с увреждания настояват да получат по-лесен достъп до помощни средства и до отпускане на по-големи суми за поддръжката им. В случая става въпрос конкретно за акумулаторните инвалидни колички, използвани от хората, които трудно движат и ръцете си.

В момента държавата им дава нова количка на 10 години и нови батерии за нея на 3 години. В петиция до Министерския съвет хората с увреждания настояват тези срокове да се намалят съответно на 5 и на година и половина.  

От Агенцията за социално подпомагане отчитат увеличаване на сумите и на броя помощни средства, които предоставят на година. Част от тях са и акумулаторните колички, но често хората с увреждания трябва сами да търсят пари, за да си набавят това, от което реално имат нужда.

Въпреки че сроковете и сумите за помощни средства се определят от министъра на труда и социалната политика, от пресцентъра на Ивайло Калфин ни пренасочиха към Агенцията за социално подпомагане, които само изплащат целевите помощи. Така че въпросите - дали и кога нещата за хората с увреждания ще се подобрят, остават без отговор.

Един от многото примери

Единственото, останало от количката, която Митко Николов е получил от държавата, е основата. Всичко останало е модифицирано от баща му. Седалката, например, е от автомобил, защото оригиналната е била изключително неудобна.

„Реалната цена на количката, от която аз имам нужда, сигурно би излязла над 10 хиляди лева. Количка, която да ме изправя до вертикално положение, която е нужна на мен, за да мога да достигам до различни рафтове и така нататък. Държавата ми дава 3020 лв и, учудващо за мене, всяка една фирма за доставка на техническо помощно средство дава количка електрическа за 3019 лв.”, разказва Митко.

Преди 2 години е имал право на нова количка, но не я иска, защото знае, че няма да му е удобна. Нов акумулатор пък му се полага веднъж на 3 години: „Когато се изчерпа живота на батерията би трябвало да мога да отида и да ги сменя. Ако това е на всяка една година, всяка една година. Аз съм активен гражданин. Ходя, работя, плащам си данъците и би трябвало да мога да се възползвам от това нещо”.

Хора с увреждания от Дупница, чрез депутата от своя район Иван Ибришимов (БСП), се опитали да потърсят разрешение на проблема от социалния министър.

„Поставих въпроса пред министър Калфин той ми отговори, че такъв въпрос не му е поставян от други организации от страната и ако му бъде поставен би могъл да вземе някакво отношение”, каза народният избраник.

Сумите, които държавата отпуска за помощни средства не са променяни от 6 години. Въпреки това, изразходваните пари се увеличават всяка година.

„Това можем да го отдадем на факта, че, според данни на Световната здравна организация, всяка година хората с увреждания се увеличават с 5% и това няма как да не се отрази в България, разбира се”, отбеляза и.д. началникът отдел „Интеграция на хора с увреждания” в Агенцията за социално подпомагане Миглена Митева.

След няколко месеца Митко ще има право на нови батерии за количката си. Ако тези се повредят или изхабят преди това - ще трябва да си купи сам. Отново.