Въпреки строежа на 16 нови забавачници в столицата, 12 000 хиляди деца остават без място.

Най-съществен е проблемът с яслените групи – по данни на общината, около 6100 деца до 3 години са без място в държавните градини. А при по-големите бройката е 1700.

2-годишният Димитър и 7-месечният му брат Ангел са записани в системата на столичните градини от раждането си, но до момента не са успели да се класират. Прекарвали деня в игри на детската площадка в квартала, докато тя не осъмнала без пързалка и катерушки.

„Тук се събираме майки на деца, които не са приети на детска градина и са под 3-4 годишна възраст. И това ни е единствената алтернатива за игра и в момента е една гола поляна”, обяснява майката Велимира Илиева.

От районната община обяснили, че чакат проект за нова детска площадка на мястото на старата, но не дали срок.

Срок за записване на победителите в първото класиране за детските градини обаче има. Както и санкции за тези, които се запишат, но не посещават съответното заведение. За градинската група срокът е 60 дни, за яслена - 90.

Място в детските заведения на първото класиране днес получиха 8688 деца. Тези, които са класирани днес, имат срок. А до септември има още три класирания.