Обработката на изборните резултати тази година мина без голямо напрежение. Спокойна беше нощта в „Арена Армеец”, където миналата година членовете на секционните избирателни комисии бяха блокирани с дни. Въпреки всичко, не мина без известни неуредици.

Местните избори бяха белязани от лоша организация, дълго чакане и, в крайна сметка, множество грешки в протоколите.

Заради кошмара в "Арена Армеец" миналата година повечето членове на секционни избирателни комисии взимаха финалната права буквално на спринт. Членове на комисиите разказаха за по два дни престой. За вота сега обаче има повече членове на РИК, по-малко протоколи за приемане и допълнителни технически сътрудници.

Така, средно, за да предадат изборните книжа, председателите и членовете на секции чакаха между един и три часа. Голямото чакане за някои тази година се оказа, че е на тръгване.

И все пак, с напредването на нощта и организацията за транспорт обратно до избирателния район стана по-стройна.

Вече над половината протоколи са сканирани и качени в интернет. На тях се виждат много грешки - особено в тези от националния референдум.

В зала "Универсиада", където се събираха изборни книжа от вота за кмет на "Младост", нощта също мина спокойно. Първите бусове с членове на комисии дойдоха след 21 часа, а последните - към 5 сутринта заради много бавната обработка на данните. Причината е ниската подготовка на членовете на комисиите.

Снимка: Аз, репортерът

Във Варна предаването на изборните книжа не е минало толкова спокойно, сигнализират зрители на bTV чрез платформата "Аз, репортерът".

Снимка: БГНЕС

В Кърджали и Русе на членовете на комисии също се наложи да чакат.