Грипът настъпва. От днес учениците от Стамболийски са във ваканция. Неучебните дни ще продължат до края на седмицата заради високия брой заболели деца - повече от почти една трета от учениците.

Високият процент заболели от грип затвори и трите училища в Стамболийски. В СОУ „Отец Паисий” боледуват половината от близо 400 ученици.

„Във всичките класове имаше много отсъстващи, вълната започна от миналата седмица. В петък регистрирахме отсъствието на 156 деца и подадохме сигнал в здравната инспекция в Пловдив”, обясни Елисавета Моралиева, директор.

Докато децата са в грипна ваканция, училището използва дните за належащи ремонти. В същото време пред кабинетите на лекарите в местната поликлиника напливът от болни е голям.

„Повече боледуваха големите деца в училищна възраст. Сега и в детските градини се разболяват, при добро здраве се вдига висока температура, някои започват със силна кашлица, повръщане”, казва Даниела Дамаскинова, семеен лекар.

И Пловдив беше на крачка от епидемия миналата седмица, когато болните достигнаха 93-ма на 10 000 души. Тази седмица обаче те са намалели до 20 на 10 000 души.

„Ние смятаме, епидемиолозите, че се касае за колективен имунитет, който се е създал сред обществото и вероятно грипните вируси, които върлуват в момента, са грипни, които са били и миналата година”, смята Галина Карауланова, директор на Дирекция профилактика на болестите, РЗИ Пловдив.

От изолираните проби на болни пациенти се доказва боледуване от грип А и В.