Есента дойде, а с нея и сезонът на вирусите и настинките. Експертите прогнозират, че грипът тази година ще ни атакува през декември с няколко щама. Тази година грипът ще ни разболява с три щама - и трите са познати на лекари и фармацевти.

Според предписанията на Световната здравна организация те влизат в състава на противогрипната ваксина.

Първият е Калифорния, А(H1N1), известен още като свински грип. Той е причина за пандемията през 2009 година, но ще върлува и тази зима.

Вторият e "Бризбън" - грипен вирус тип Б. Изолиран е през 2007 г. Разболява по-младите и децата o не може да предизвика епидемия.

Третият е Хонконг, или А(H3N2). Кръстен е на града, в който е изолиран през 2014 г. Епидемиолозите успокояват, че той няма общо с грипа от 1968 г., отнел живота на милион души, известен като Хонконгски грип.

Според тях обаче през идните месеци той ще е най-масовият.

Педиатрите казват, че е рано за грип, но има стомашни и респираторни вируси заради смяната на сезоните. И логично през последните няколко седмици броят на малките пациенти е скочил.  

„Когато видим, че децата са неразположени, с течащи нослета и начало на кашлица, по-добре е да ги спрем за няколко дни вкъщи, отколкото да оставим да се разрази инфекциозното заболяване в детското заведение”, коментира  д-р Рада Маркова – педиатър.

Сезонните вируси не подминават и възрастните. Симптомите са хрема, кашлица и температура.

Снимка: bTV

„Най-често се започва с един вид самолечение, прахчета, съдържащи парацетамол, посочи Даниел Аргилашки – магистър фармацевт.

По думите му комплект за първа помощ при вирус – капки, таблетки за смучене и прахчета ориентировъчно излиза 16 - 17 лева.

Най-сигурният начин да се предпазите от грип е ваксината, казват епидемиолозите.

„Сега е времето човек да вземе решение и да се ваксинира”, отбелязва проф. Мира Кожухарова – епидемиолог.

По думите й препоръчително е противогрипна ваксина да си направят по-възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Не карайте болестта на крак, съветват лекарите. Имате ли следните симптоми - отпадналост, загуба на апетит, гадене и повръщане, както и висока температура - потърсете лекарска помощ и си останете у дома, докато оздравеете напълно.