Граждански патрули обикалят столицата, за да всяват респект, с мълчаливото съгласие на СДВР и Столична община. Това стана ясно от думите на лидера на „Национално единство” Боян Станков – Расате в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Коментарът му е във връзка с разпространената в петък снимка на младежи с черни дрехи и ленти с българското знаме на ръкавите, които според текста към фотографията проверяват документите на чужденци в района на ул. „Пиротска”, където напоследък са съсредоточени много имигранти.

„Аз лично присъствах на този първи патрул в четвъртък. Трябва да направим едно много важно уточнение - това, което се вижда на снимката, е, че група български граждани са с трикольорни ленти, без значение дали са облечени с черно горнище. В лявата част на снимката има още 20 души, които са облечени с най-различни дрехи. Облеклото не е важно”, заяви Боян Расате.

„Уведомили сме СДВР и Столична община и до този момент нямаме нито забрана, нито възражение от там”, подчерта той.

По думите му, хората от снимката само „разговарят помежду си” и категорично не може да става дума за „проверки на документите на чужденци, имигранти или бежанци”. „Тези хора имаха наблюдателни функции във връзка с инициатива, организирана от Национален форум „Обединение” и една полицейска асоциация на бившите служители на МВР”, обясни още Расате.

По думите му, младежите от националистически организации са само „съучастващи в мероприятието с гражданските патрули”. Разделени по двама или трима от организатори, те патрулират в различни столични райони, предимно централни, където преди са извършвани престъпления, обясни още Расате.

„Идеята на тези патрули е да обикалят респектиращо, за да покажат, че има гражданско общество и има хора, които се интересуват дали жените, децата и хората, които са били цял ден на работа, ще се приберат спокойно вкъщи”, заяви той. В отговор на въпрос дали респектът в гражданското общество всъщност не е агресия, той заяви, че „репресия има, когато има оказване на насилие и въздействие срещу някого”.

Според него гражданските патрули не проверяват документите на хора и не спират никого, защото нямат това право. Единственото тяхно право било да сигнализират при съмнения за нередности. На въпрос дали това не е право на всеки български гражданин Боян Расате отговори: „Да, но нашето общество не е нормално – хората се страхуват и затова е необходимо ние да събудим гражданската съвест.”

„Тези правомощия ни ги дава Конституцията, нашите граждански задължения, Законът за МВР и нашата гражданска съвест”, изреди той без да уточни с какво основание се позовава на Конституцията и Закона за МВР.