Подписка от името на десетки хиляди души в 28 кашона връчиха поддръжници на кабинета на премиера Пламен Орешарски на среща в Министерския съвет минути след 11:30 часа.

Шествието, организирано от Гражданската инициатива „За нов Обществен договор", премина по бул. „Цар Освободител” от градинката на „Кристал”, като развяваха десетки знамена, а на всеки кашон имаше различно послание: „за прозрачно управление", „за нов обществен договор", „за национално единство", „не на агресията", „върховенство на закона", „не на корупцията", „за граждански диалог", „не на олигархията".

Според някои твърдения на участниците внесените днес подписи са 270 000. Въпреки че част от контрапротестиращите се разграничиха от тази подписка и заявиха, че те събират друга, с около 100 000 подписа повече, на днешното шествие присъства и Радослав Гочев, който се представи като съорганизатор на протеста в подкрепа на правителството.

„Това е младежка гражданска инициатива на млади хора от цялата страна,” каза той. Гочев обясни, че ще искат работа на правителството, работещ парламент, изготвяне на нови закони за избиране на народни представители, закони за малкия и среден частен бизнес.

На срещата при Пламен Орешарски присъства и рап-изпълнителят Михаил Михайлов, известен като Мишо Шамара или Биг Ша, превърнал се почти в емблема на ежедневните демонстрации в подкрепа на правителството. Той обясни присъствието си с популярността си – така можел да предаде посланията на хората, които мислят като него.

„Всички, които сме зад идеята, че падне ли кабинетът „Орешарски" на момента, си губим демокрацията, която през последните четири години беше отнета. И ние си искаме свободата и ще продължаваме да поддържаме нашата държава в момента, за да може да работи,” коментира Шамара.

„Премиерът на мнозинството” изказа благодарност към присъстващите заради подкрепата, която заявяват „с лицата си”.

„Имах кратка среща с инициативния комитет, който събира подписи в подкрепа на правителството. Впечатлен съм от броя на подписите,” не скри министър-председателят.
Той уверил поддръжниците си, че правителството ще продължи да работи по приоритетите си, но за съжаление обществото в момента се занимавало със „странични дейности”.

От инициативата уточниха, че подписката не е в подкрепа на правителството, а за нов обществен договор. 327 000 подписа са събрани до момента и подписката продължава.

Целта на инициативата на „За нов Обществен договор" е да бъдат обсъдени възможностите за реализиране исканията на гражданите до края на годината и сформиране на съвместна работна група с експерти от Министерския съвет, Народното събрание, ресорните министерства и гражданската инициатива, която да подготви предстоящото провеждане на Кръгла маса.
Идеята е на нея да бъдат обсъдени нерешени обществено-значими проблеми, стоящи пред България от години.

Кръглата маса цели още постигането на национално съгласие чрез сключване на нов Обществен договор, гарантиращ прозрачни правила и норми във взаимоотношенията на гражданите с институциите.

Основен лозунг на инициативата ще е „Орешарски, свърши си работата!". Тържественото шествие трябва да символизира началото на демокрацията в България.