Граждани се събират пред Президентството с призив „Не на отчаянието”. На същото място, пред фонтана на „Дондуков” 2, в понеделник се самозапали 38-годишната Лидия Петрова. Десетки хора отидоха да запалят свещ и да кажат „не на отчаянието”. Инициативата тръгна от социалните мрежи.

Във вторник майката на 38-годишната Лидия сама потърси медиите, след като ден по-рано личната им семейна трагедия беше широко отразена. Минути след случилото се някои интернет издания не се поколебаха да публикуват автентични кадри от самозапалването. Психиатрите предупреждават, че подобен тип сензации могат да доведат до нежелани последствия.

Малко преди обяд пред „Пирогов” пристигна майката на пострадалата Лидия. Разстроена от случилото се, тя позказва снимка на дъщеря си и призова хората никога, по никаква причина да не търсят подобно решение на проблемите си. „Дъщеря ми не е способна, не се е самоубила, не е психочноболна. 38 години съм я отгледала, образована е”, разказа Снежана Петрова.

Няколко интернет сайта дори публикуваха кадри от случилото се с редица заглавия, спекулиращи с причините, мотивите и фактите около трагедията. Психолозите обаче са категорични, че цената в този случай може да се окаже прекалено висока.

„Медията трябва да прояви въздържаност в отразяването, защото съществува основен риск актът да бъде героизиран, романтизиран, да бъде изтълкуван и преведен на езика на политическия жест, което е рисковано”, категоричен е психиатърът д-р Николай Михайлов.

Много инциденти от близкото и по-далечното минало показват странен феномен: хора, станали свидетели на инцидент, снимат с мобилните си телефони, вместо да се притекат на помощ. Любителски кадри от катастрофи и пожари се публикуват в интернет без оглед на последствията, до които могат да доведат.

„Това на всяка цена трябва да бъде парирано като абсолютно негодно публично поведение, нещо, което трябва да бъде дисквалифицирано от всички, които имат микрофон”, подчерта д-р Михайлов.

Христо Ангелов е човекът, който по време на инцидента пред Президентството се притече на помощ без да се замисли. „Първото нещо, което направих, е да си хвърля блузата отгоре и да помогна”, разказа младежът.

Случилото се върна спомени на Димитър Димитров - ковачът, който миналата година попадна в същата ситуация пред Президенството. „Казвал съм го много пъти: не го правете, няма смисъл, нито някой ще ти помогне. Остава стресът на всички близки”, апелира той. Димитров призова хората, независимо от безизходицата и отчаянието си, никога да не прибягват до такъв акт.

Всички психолози и психиатри са категорични също, че самоубийството никога, при никакви обстоятелства не е решение на какъвто и да е човешки физически или психически проблем. Съществуват безплатни телефонни линии, където можете да споделите проблемите си, независимо от какво естество са, да потърсите помощ от близките, съветват психолози.