Повече от 100 жители от село Лозенец се включиха днес в протест срещу неспирните взривове в база Стралджа-Мараш. Година след взрива в склада на "Берета трейдинг", при които загинаха трима работници, унищожаването на остатъчните материали продължава.

Протестиращите се събраха на изхода на селото, по пътя за Бургас, с развети знамена и възгласи – „Спрете взривовете". Те искат незабавно сформиране на Комисия от всички министерства, която да оцени ситуацията и да ревизира състоянието на базата.

Хората в Лозенец живеят в постоянен стрес и смятат че са прикривани факти за реалната ситуация там. Месеци наред пишат писма до институциите и все още нямат отговор.

„Интересува ни докога ще свършат взривовете и след това да си заминават. Ние не желаем да има повече взривове тук," категоричен бе един от протестиращите.

„Нито една институция не ни отговори честно, напротив - всяка една ни лъжеше, не ни допуснаха до горе, не ни дават никакви мониторингови резултати, никакви протоколи. Не знаем какво дишаме, какво пием, какво ядем и кога ще бъдем взривени,” оплака се председателят на инициативния комитет Дина Попова.