Парадът на хората с различна сексуална ориентация „София Прайд” постави центъра на София под полицейска обсада за десета поредна година. Многолюдното шествие тръгна по улиците на столицата, а от „Национална съпротива” организираха контра събитие под надслов „Да изчистим боклука от София”.

В първите часове на прайда организаторите не съобщиха за проблеми, но роля за това вероятно имат и драконовските мерки за сигурност.

Според участниците събитието се развива. Те признават, че имат нужда от прайда и като „политическо средство за комуникация на това, че част от българското общество няма равни права”.

Снимка: Ладислав Цветков

Начело на шествието под надслов „Да прогоним предразсъдъците” застанаха кукери. Общо около 3000 души се включиха в събитието.

В същото време 150-200 души се събраха в центъра под друго мото – „Да изчистим боклука от София.

Снимка: Ладислав Цветков

Организацията "Национална съпротива" е информирала Столичната община още през януари, че днес ще организират лятна кампания под наслов "Да изчистим боклука на София". Мястото и часът на събитието съвпада със "София Прайд". Дадохме възможност представители на "Национална съпротива" да изразят позицията си, но те отказаха.

Общинските съветници от БСП също са против провеждането на гей парада в тази му форма. Сливенският митрополит Йоаникий напомни, че Българската православна църква през годините е възразявала срещу тази проява.

Фолклорните ансамбли "Българе" и "Гоце Делчев", два кукерски състава и Национално движение "БГ патриот" изпратиха протестни писма до Столичната община и Министерството на културата.

Снимка: Ладислав Цветков

В тях те определят като гавра използването на традиционни фоклорни мотиви, символи и кукерски маски на "София Прайд".