„София тур и Холидей” ЕООД прекратява дейността си дни преди коледните празници, съобщиха от Министерството на туризма. Туроператорът е обявил, че след разплащане на стари задължения е изпаднал в несъстоятелност и не може да изпълни предстоящите си пътувания.

Екип от Министерството на туризма влиза в централния офис на дружеството в София. Експертите ще изискат пълна справка какви са поетите ангажименти от „София тур и Холидей“ към туристи за предстоящите празници и има ли продадени пакети за следващи периоди.

Министър Николина Ангелкова е настояла за спешна среща с управителите на туроператора и с представител на застрахователното дружество, за да се гарантират интересите на клиентите. Според информация от самия туроператор покритието на застраховката им е за 1 000 000 лв. Според  подадената към Министерството на туризма информация за полицата в „Алианц България”, лимитът на обезщетението е за 450 000 лв.

Клиентка на „София тур и Холидей” днес е сигнализирала в МТ, че през последните дни никой не вдига телефоните в офиса на фирмата. Минути по-късно на сайта на компанията е било поместено съобщението за прекратяване на дейността.

В него се винят конкуренти, както и министрите на туризма Стела Балтова (от служебното правителство на Огнян Герджиков) и Николина Ангелкова (титуляр сега). Според мениджмънта на фалиралата фирма, тя е станала жертва на дъмпинг и невярна информация за отнет лиценз, подадена към партньорите им от конкуренцията.  И по отношение на двете Министерството на туризма не реагирало навреме, твърдят от „София тур и Холидей”.

Министерството на туризма ще следи внимателно казуса, за да се увери, че туристите, чиято почивка се проваля преди празниците, ще бъдат обезщетени. Според Закона за туризма клиентите на туроператор, прекратил дейността си, трябва да предявят претенции за понесени вреди до туроператора или пряко към застрахователната компания, представяйки документи от подписани договори и ваучери с туроператора.