Когато става въпрос за поругаване на историята, разликата дали действието е извършено от роми или българи е съществена. Подобна е ситуацията и с реакцията срещу снимката две деца, показали неприлични жестове пред портрет на Св. Св. Кирил и Методий. Около това заключение се обединиха в разговор в „Тази сутрин” лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, медийният експерт Георги Лозанов и председателят на „Евророма” Цветелин Кънчев.

„Българинът не харесва циганина. Управляващите показват среден пръст на пенсионерите, на бизнеса. Големият въпрос е на какво учим децата си”, коментира Каракачанов. Той призна, че отзвукът този път не е била така остър, както при случая с ромските момчета от Добрич, които получиха наказания за гаврата с портрети на велики българи.

Според Каракачанов обаче те са били в тийнейджърска възраст и са съзнавали какво правят, докато българчетата със средните пръсти са доста по-малки и вероятно са били подучени.

Според медийния експерт Георги Лозанов преживяваме достойнството си по-тежко, когато е свързано с роми. „ Нашето общество е слабо, защото скача на слабите.Силните у нас имат интерес да се скача срещу ромите”, категоричен бе пък лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев.

И тримата гости на bTV се обединиха около мнението, че подобни детски постъпки не бива да се наказват твърде строго. Според Красимир Каракачанов в случая става дума за липса на ценности и вината трябва да се търси основно в родителите на децата и в обществото.