Работодатели получиха акт за това, че държат работниците си на студено. За да избегне санкция, шефът на контрольорите на паркирането в София, ги превърна... в чистачи на паркоместа.

Днес работният ден на Слави Антонов беше необичаен. От повече от 10 години мъжът контролира паркирането в платените зони в София. Заради студа обаче няма как да изкарва 8 часа навън.

 „Автомобилите няма къде да паркират при този голям сняг и се налага да го почистим", обясни той.

Така Слави и колегите му временно ще чистят от снега паркоместата в платените зони. Контрольорите са разделени на групи и се сменят през 1 час, за да имат време да се топлят в закрито помещение. Докато са на терен, им носят чай.

Хората, чиито автомобили са на паркоместа, се приканват доброволно да ги преместят, докато тече акция "чистене".

Не всички хора, които са паркирали автомобилите си, откликнаха на призива сами да си ги преместят, затова се наложи „паяци” временно да ги преместят, докато се изчисти паркомястото. След това автомобилът се връща на мястото си. 

Ако се чудите има ли кой да инспектира паркирането, докато контрольорите чистят -  не се радвайте предварително.

„Мобилни екипи контролират паркирането", каза Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

И докато в този случай е намерено решение как работниците да не измръзнат от студ, в други - не е.

За 2 седмици в Инспекцията по труда са получени около 15 сигнала - всички от помещения на закрито. Изненадата е, че са се оплакали не работниците в тях, а клиенти, на които им е било студено.

"Когато се установи, че сигналът е обективен, най-често издаваме предписание да се изпълнят изискванията на законодателството", разясни Дина Христова от Главната инспекция по труда.

В някои от случаите се е стигнало директно до акт. Глобите са от 1500 до 15 000 лева.