Липсва необходимост от връщането на задължителната военна служба. Това каза депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, член на комисията по отбрана, цитиран от „Фокус”.

Той уточни, че групата на ГЕРБ е категорично против възстановяването на задължителната казарма.

Най-малкото липсва необходимост от подобно действие, посочи Гаджев. Той припомни, че с приемането на Закона за резерва на въоръжените сили през 2012 г. са въведени два варианта за военно обучение – теоретично в 10 и 11 клас и за навършилите 18 години - доброволно военно обучение.

Доброволно военното обучение към момента се провежда в Националния военен университет във Велико Търново, но в момента се изгражда подобен център в Плевен, уточни Гаджев. Той обяви, че всяка година има 1000 желаещи да преминат подобно обучение, но по-малко от 200 души успяват да преминат курса.

„Вместо да говорим за задължително военно обучение по-добре би било да се фокусираме върху доброволното обучение и осигуряването му така , че тези които наистина имат желание и са мотивирани, да могат да получат военна подготовка”, препоръча Гаджев.

За възстановяването на наборната служба настояват от Патриотичния фронт. Това предизвика дискусия, в която се появиха много привърженици, но и много противници на идеята. Задължителната казарма беше отменена в България на 1 януари 2008 г.