Подкрепеният от БСП кандидат за президент Румен Радев увеличава преднината си пред кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, сочи експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“.

На база на данните, към момента може да се калкулира ориентировъчно съотношение от порядъка на 55 на 45 на сто в полза на Румен Радев сред избралите кандидат, за които може да се очаква да гласуват, посочват от агенцията, като уточняват, че данните са най-вече отражение на моментните нагласи.

Снимка: bTV

На този етап е трудно да се калкулира ефектът на „Не подкрепям никого“, но анализът сочи, че заедно с него картината към днешния момент изглежда, най-общо, като: 51% за Радев, 40% за Цачева и 9% – „Не подкрепям никого“, коментират социолозите.

Снимка: bTV

Очакваната избирателна активност най-вероятно ще бъде под тази от последната неделя. Причините за това ще са две – достигнатите 4 милиона гласували на първия тур са своеобразен връх на активността и отчасти се дължат и на референдума. И второ – значителен брой поддръжници на отпаднали кандидати няма да подкрепят никого или няма да гласуват.

Емпирично не се потвърждава твърдението, че електоратът на ГЕРБ не е бил активен на първи тур, напротив – регистрира се пределно участие – близо 1,2 млн., констатират от „Галъп“. Проблемът е, че близо 350 хил. от тях не са подкрепили Цачева, а други кандидати, коментират от агенцията.

Електоратите на „Обединените патриоти“ и Веселин Марешки ще играят ключова роля на втория тур. Според социолозите избирателите на патриотите явно ще гласуват по съвест, а не по директива. Сондажът показва, че при излезлите да гласуват тази неделя патриоти гласуването се очаква да бъде в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки – почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо.

Подкрепилите различни от БСП леви формации на първи тур ще гласуват масово за Радев, а привържениците на реформаторите ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, като също голяма част от тях няма да отидат до урните или ще изберат опцията „Не подкрепям никого“.

Снимка: Галъп

Изследването измерва и нагласите на гласоподавателите по отношение на двамата кандидат-президенти през оценка на четири качества: честност, самостоятелност, лидерство, обаятелност.

Снимка: Галъп

Ген. Радев има значителна преднина по отношение и на четирите, като разликата в оценката на избирателите е особено значима по отношение на самостоятелността и обаянието, посочват социолозите.

Снимка: Галъп

Според данните на въпроса „Кой би защитил по-добре интересите на България?“ отговорите са 59 срещу 23 в полза на Радев.

Снимка: Галъп

Снимка: Галъп

Сондажът е проведен на 8 и 9 ноември сред 867 души, на възраст над 18 години в цялата страна и е възложен, проведен и финансиран от „Галъп интернешънъл болкан“.