Снимка на дама в син тоалет обикаля социалните мрежи в последните дни и събира критични коментари. Кадърът е от връчването на акредитивните писма на българския извънреден и пълномощен посланик в Белгия и Люксембург – Мая Добрева, на великия херцог на Люксембург Анри.

Всъщност протоколът в Люксембург за среща с благородник е спазен.

„Вероятно този човек, великият херцог на Люксембург, е виждал чудеса и надали облеклото на посланик Добрева е първото или последното чудо, което вижда“, коментира Кристина Крънчева, консултант по бизнес етикет и протокол.

По думите ѝ е редно да се носи средно високи обувки, минимум бижута. Жените трябва да са с рокля до коленете, а мъжете – с тъмен костюм.

Според наследствения шапкар Георги Сардарев пък шапката говори за притежателя си. За случая той би препоръчал „нещо малко по-семпло, но същото така елегантно“.

Той също смята, че посланик Мая Добрева е спазила буквата на протокола, просто се е получил неприятен ефект.

Самата Добрева каза пред вестник „24 часа“, че „не е важно дали си с шапка и каква, важното е какво има под шапката“ и отказва повече коментари.

Освен посланик Добрева и други нейни колеги са връчили наскоро акредитивните си писма. Вижте във видеото как са се представили те:

Снимка: bTV