Малко преди началото на отоплителния период фирми за дървесина мамят клиентите си. Отнети лицензи за дърводобив и продажба на дървесина обаче няма.

Димчо Димчовски от дряновското село Гостилица си поръчал за зимата 16 кубика дърва. Доставили му ги на четири курса, с камион с английска регистрация. Шофьорът дал документ само за последните дърва, при това без касов бон.

Според Димчовски кубиците не са 16. „ По-лошото е ако той мен ме лъже с три кубика, той лъже държавата с 12 кубика. Той отчита четири кубика", обяснява мъжът.

Адресът на фирмата в Дряново отвежда в дома на възрастна жена, която се оказа баба на доставчика, чието име фигурира в документите. Обяснява, че трябва да помогне на внука си. Той е студент, кандидат-лесничей и отказва да говори с екипа на bTV.

Справка в търговския регистър показва, че фирмата се води на жена. Оказва се леля му Валентина Пенчева - учителка по английски език в дряновското училище. Тя обяснява, че не може да провери дали Димчовски е получил по-малко дърва, защото той не я допуска до къщата си.

Пенчева казва, че няма касова бележка, защото клиентът е отказал такава, когато му е предложила вечерта след доставката. Не вярва и да няма пътен лист.

Липсата на пътен лист, фискален бон и три кубика дърва обаче са констатирани и от проверка на Регионалната дирекция по горите - Велико Търново, след жалба на клиента в полицията.

"В зависимост от решението на прокуратурата ние ще действаме съгласно закона за горите", обясни инж. Радослав Славов, директор на РДГ - Велико Търново

Глобата съгласно Закона за горите е между 300 и 1000 лева. Ако съществуват системни нарушения, може да се отнеме лицензът на фирмата. До този момент такъв случай няма.

"Ето затова сега стават тия наводнения, затова сега стават тия дъждове и искам да кажа на хората, които сега са в сезона на дърводобива - искайте превозни билети и всички необходими документи", призова Димчо Димчовски.

Само на територията на регионалната дирекция фирмите за дървесина са 326. През последния месец са проверени половината от тях. Съставени са четири акта, 30 преписки са предадени на прокуратурата.