Прави се опит МВР да бъде изнудвано да плаща всяка година по 450 000 лева без обществени поръки на две фирми заради системата за видеонаблюдение. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, цитиран от БТА.

За качеството на полицейското видеонаблюдение в столицата се заговори покрай изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Последните кадри с него са от частна камера, а макар МВР да знае модела и регистрационния номер на колата му, така и не успя да установи пътя му.

Това повдигна сериозно въпроса дали въобще камерите на силовото ведомство са изправни.

Камерите на МВР се появиха в столицата след декември 2005 г. - по времето, когато Румен Петков беше силов министър.

Преди година ведомството е получило писмо, от което става ясно, че част от софтуера за видеонаблюдение е обект на авторско право след изтичането на гаранционната поддръжка. Имало и спор за патента. Затова, с помощта на IT експертите си, МВР ще търси решаване на проблема.

Още през февруари със заделяне на средства ще се търси начин за пълно възстановяване на системата, каза Вучков. В София имало още две, дори по-съвършени, системи за наблюдение - на Центъра за градска мобилност и общинската система за видеонаблюдение. Такова било положението и в страната, посочи Вучков.

За това със сдружението на общините МВР ще търси възможност за споразумение, за да се знае кой ще изгражда системи и кой ще плаща поддръжката. Според Вучков общините трябва да осигурят средства за изграждането, а МВР да има достъп, без да плаща.

Министърът отказа подробности около издирването на Сертов. С мотива, че не провежда непосредствено разследването, министърът не отговори защо се е получило разминаване в информацията за паспорта на бившия председател на ДАНС – дали го е взел, или го е оставил у дома.