Лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев не вижда драма с клипа, в който деца танцуват кючек в класна стая пред погледа на учителя в училище „Васил Левски" в град Вълчи дол.

Той определи танца като „елегантен кючек”, а не вулгарен, какъвто се играел в някои столични заведения. Не знам защо децата трябва да влизат в обяснителен режим и да изразяват чувство за вина, отбеляза Кънчев.

От училището бяха категорични, че децата са се готвели за ден на талантите в училището, а случката не се е разиграла в час, а в голямото междучасие, и това се доказвало от факта, че на записа имало деца от различни класове.

По думите на учителката Маргарита Димитрова, която се вижда в клипа, за децата това е любовна турска песен.

За обръщението „шефе” преподавателката обясни, че го приема като компромис, с добро отношение, защото по думите й това е гальовното обръщение на децата към нея.

Директорът Марияна Митева беше категорична, че в училището всички говорят на книжовен български език и използването на майчиния език в случая е прецедент. Тя го отдава на факта, че и четирите деца са роми и в междучасието са се чувствали по-освободени.

„Това си е танц на ромите, не виждам нищо лошо, че децата са решили да покажат този вид танц. И телевизията е пълна с турски сериали. По принцип в трите дни на талантите кючек не се играе”, подчерта директорката на училището.

Тя е убедена, че учениците не се обръщат към всички учители с „шефе”. Маргарита Димитрова до миналата година беше заместник-кмет в общината, наистина я възприемат като шеф и може би затова са приели това обръщение, подчерта Митева.

bTV разговаря и с децата от клипа, които съжаляват за случилото се. „Търсихме песен, в един момент някой пусна кючек и започнахме да играем. Изложихме се, изложихме училището, най-вече класната”, обясни едно от момичетата. Учениците бяха категорични, че в час подобно нещо никога не се е случвало.

Проверката констатира ненарушаване на учебния процес, увери и началникът на Регионалния инспекторат във Варна Венцислава Генова.

В междучасието учениците са общували на майчин език в неформална среда, изтъкна тя. Тя изрази съжаление, че преекспонирането на ситуацията довежда учениците до виновно-обяснителен режим.

По думите й учениците са разучавали танц, който е част от тяхната етнокултура. Те са български граждани, в българско училище, не се е случило нищо, което да нарушава законите на държавата, посочи тя.

„Майчиният език е вкъщи при мама, както и кючекът – не в училище, въздържайте се”, призова в студиото на bTV Цветелин Кънчев.