Ако президентът Реджеп Тайип Ердоган води страната по същия начин и с това темпо, ислямизацията в Турция ще приключи до пет години, смятат експерти след въвеждането на извънредно положение в южната ни съседка.

Според анализатора Емил Джасим Турция се движи по пътя на авторитарния режим вече 30 години и е поставена пред избора или ислямизация, или диктатура, или смесица между двете. Той допълва обаче, че не може да се говори за унищожаване на интелигенцията.

„За нас в България е изключително важно всичко, което се случва в Турция, защото тя е най-големият икономически, политически и демографски наш съсед. Ние трябва много внимателно да следим какво се случва там”, допълва Джасим.

Според Николай Русатев, зам.-началник на „Военна информация” у нас, бързото развитие на събитията в Турция е показател, че Ердоган води страната към гражданска война. „Тогава вече не се знае колко маси ще тръгнат към България и към Европа”, допълни той.

Според разузнаването ни доказателство за подобни действия е отношението на турския президент към интелигенцията в страната. „Когато бъдат поставени под подчинение умните хора, които могат да ти съдействат, а не да ти се противопоставят, това е още по-лесно за постигане на крайните цели”, допълва Русатев.

Информация за подготвян преврат е имало, макар и в ограничен кръг, твърдят от разузнаването. Днес България трябва да използва всички получени факти правилно и навреме.

Междувременно турската писателка Елиф Шафак заяви в интервю пред американското издание „Уърлд Пост”, че „за една нощ Турция се върна 20 години назад”.

„Опитът за преврат е последния пирон в ковчега на турската демокрация. Цялата борба за власт уби и малкото възможности за демокрация на тази тъжна, самотна държава”, допълва Шафак.

Според нея събитията в родината й са „културна и политическа шизофрения”