Само задължителни тестове за наркотици в училищата ще доведат до ефективна превенция сред младежите. Това обяви пред „Тази събота” Румен Бояджиев, директор на Международната асоциация за борба с наркоманиите.

Според него има правна възможност за въвеждане на такъв тест. Най-съвременните показвали три месеца назад дали човек е приемал дрога.

Ева Борисова от Асоциация „Родители” смята обаче, че подобен задължителен тест нарушава правата на младежите. По думите й е важно да се разбере какво подтиква децата към употребата на наркотици и да се помага на семействата, които имат такъв проблем.

„Родителят трябва да е до детето по време на цялото израстване, защото израстването е именно постепенно отделяне от родителя”, съветва Борисова.

Повод за разговора стана инцидент от изминалата седмица – трима ученици от 9 клас на столичната професионална гимназия по електроника "А.С. Попов" попаднаха в „Пирогов” след употреба на на марихуана, примесена с амфетамини. Децата са взели дрогата в двора на столично училище.

„За да се вземе нещо по-евтино, се взимат какво ли не неща, обикновено примесени. Най-модерна е тъмна течност в шишенцета”, коментира Румен Бояджиев. При употребата на въпросната течност младежите проявявали невероятна агресия, тя отключва нещо като шизофрения и те после твърдят, че нищо не помнят.