През 2010 г. учителят Ивайло Иванов и неговите колеги от столичното 134СУ се сблъскват с проблем, познат на всички учители по информатика – родителите не проявяват интерес към материята, която учат децата.

„Видяхме, че голяма част от родителите не знаят точно какво правят децата им в часовете по информационни технологии в училище” , сподели Ивайло. Той и колегите му намират решение – „Големият до мен”.

Става въпрос за състезание, което да накара родители и деца да се обединят в създаването на общи проекти. То е насочено към ученици от 5 до 7 клас, като те ще трябва да си партнират с роднина или приятел, който е над 16-годишна възраст.

Снимка: bTV

Уловката тук е, че само подрастващите ще имат правото да работят с мишка и клавиатура. Техните съотборници ще могат единствено да има дават насоки и съвети за това как техният проект би изглеждал по-добре.

По повод „Деня на Земята”, темата на тазгодишното издание е „Зелена София”.  По традиция то се провежда в три възрастови групи.

Петокласниците правят лого за конкретно „зелено” мероприятие, шестокласниците събират информация онлайн и готвят плакат, а техните каки и батковци правят презентации за природните паркове и птиците, които ги обитават.

35 отбора ще участват тази година. За първи път от началото на състезанието участие са взели повече бащи отколкото майки, като татковците са 15.

Снимка: bTV

„Най-много са участниците в 5 клас. За първа година има толкова възрастен участник в състезанието – 73 годишен дядо. Първоначално си помислих, че са му объркали годините”, споделя Ивайло.

Няма грешка. Дядо Евгени разказва, че много се е зарадвал, когато 11-годишният му внук Александър го помолил да му стане съотборник. 

Самият той е учил „Изчислителна техника” и вече над 40 години се занимава с информационни технологии. А за състезанието мисли, че е чудесна възможност за прекарване на време с внука си.

„Смятам, че това е изключително ценна идея, защото още в млада възраст в децата се създава интерес към програмиране, информационни технологии и въобще приложението на компютърната технология”, допълни дядо Евгени.

Снимка: bTV

Също като дядо си, 11-годишният Александър още от малък се интересува от информатика и винаги е имал желание да участва в подобно състезание. Радва се, че ще си партнира с Евгени, защото има какво да научи от него, а и тазгодишната тема вълнува младежа и извън учебните часове.

А за да се чувстват добре децата участници, учителският състав е решил квестори на състезанието да бъдат само ученици, учещи информационни технологии, а част от журито, което ще оценява работата на отборите също ще е от възпитаниците на училището.