За Любомила Ангелова последната година е една история с много премеждия, но и щастлив край.

Тя е учителката по английски език от асеновградската професионална гимназия „Иван Асен II“, изпратена на лечение от учениците си, които събраха пари за операцията ѝ. Сега Любомила се завръща след успешна трансплантация на костен мозък в Германия.

Снимка: bTV

Преди година, точно по Великден, тя е на екскурзия с учениците си, когато ѝ прилошава. Тогава не подозира какво я очаква – че ще мине през ада на рака и че оттам ще я изведат любимите ѝ ученици.

Снимка: bTV

Сякаш целият свят ми се преобърна, защото тя беше много важен човек за нас. Не беше само класна, а наш приятел. Беше ни като втора майка“, казва деветокласничката Венета Рангова.

Снимка: bTV

След първоначалния шок от диагнозата идва още един – Любомила трябва да замине спешно за операция в Германия. Тогава нейните ученици Катя, Венета и Иван, заедно със съучениците си от 9-и Б и 10-и Б клас, се заемат да спасят Люси, както наричат своята учителка.

Снимка: bTV

„Направихме много концерти в читалището в Асеновград, за да се съберат и от там някакви пари“, разказва Иван Златанов от 10-и Б клас.

„Продавахме всякакви неща“, добавя Венета. Много хора дори само давали пари, без да си вземат нищо.

Кампанията „Подари надежда за Люси“ печели сърцата на хиляди българи. За четири месеца учениците събраха немислимите 168 хил. евро, с които Любомила се подложи на животоспасяващата трансплантация. За кампанията си тримата бяха сред наградените тази година с приза „Достойните българи“.

Снимка: bTV

„Тази награда е за всички – за цялото училище и за всички, които се включиха и помогнаха в кампанията“, казва Катерина Юрганджиева от 10-и Б.

Иван казва, че не се чувства най-достоен, „защото има много хора, които са достойни, но не са получили“ награда.

Снимка: bTV

Часове преди Люси да отлети обратно за България нейните ученици имат нова надежда – да са заедно в класната стая на 15 септември.

„Искрено се надявам това да се случи. Това е и моя мечта“, казва Любомила Ангелова.