Един е смъртният случай при транспортиране на пациенти от Девин към областната болница в Смолян, посочи здравният министър в оставка Десислава Атанасова, позовавайки се на информация от филиалите на спешната медицинска помощ.

Според нея е недопустимо дори един загубен живот да се дължи на липсата на лечебно заведение, затова Атанасова сподели, че с кмета на Девин „си пишат” от ноември.
„Държавата направи всичко, което трябваше. Учредено е дъщерно дружество, което няма в каква сграда да заработи,” обясни здравният министър и допълни, че кметът на Девин е излязъл в платен отпуск.

Проблемът с болницата в Девин продължава вече почти 2 години, като отговорността непрекъснато се прехвърля между общинската и държавната администрация. Местните многократно протестираха срещу затварянето на лечебното заведение, като няколко пъти посочваха примери за пациенти, починали по време на транспортиране до друга болница.

По последна информация на Десислава Атанасова не е имало сесия на Общинския съвет в Девин, на която да се вземе решение за промяна на собствеността.

„Ние съгласно Търговския закон и Закона за лечебните заведения няма как да настаним лекарски екипи в сграда, към която има насочени претенции от кредитори или която не се знае чия собственост е и има ли определени тежести,” обясни Атанасова.

По нейни думи, кметът на Девин и председателят на Общинският съвет са входирали искане до прокуратурата да направи проверка на всички сделки с това общинско имущество и с имуществото на болницата.