Двойно ще бъде увеличението на парите, които ще трябва да внасят в хазната, за да се възстановят здравните права. Дължимата сума може да скочи от 700 на 2000 лева.

И догодина ще има дефицит в болничната помощ от поне 120 млн. лв. Затова Надзорният съвет на Касата обмисля от януари да спре парите за лечение над определения лимит. В една от бургаските болници, например, този вид дейност е 30%.

„С какво тези пациенти, които ще дойдат след 20-ти да речем, 20-та дата на месеца, когато е свършил лимитът, са по-болни или по-здрави”, пита д-р Христо Добрев, главен лекар в болницата.

Дафинка Баева е приета тази сутрин със сърдечна недостатъчност. Ужасява се от мисълта, че може да бъде върната или принудена да плаща. „Няма да мога да платя. 60 лева имам вкъщи и 20 взех насам, пък съм и с диабет”, казва жената.

Правилата, по които ще се лекува Дафинка от април 2015-та ще бъдат различни. За заболяванията, които ни увреждат трайно ще се плаща по-добре. С парите, които останат, ще се лекуваме по план.

Всеки здравноосигурен гражданин ще има базовия пакет към НЗОК и допълнителният пакет към НЗОК, като допълнителният пакет е свързан с формиране на листи на чакащи и/или възможност за допълнително здравно осигуряване”, обясни министърът на здравеопазването Петър Москов.

Ако човек не е здравноосигурен, ще има достъп само до конкретни спешни услуги.

„Всеки допир на неосигурен до обществена услуга, било държавна или общинска, при липса на документ за платени здравни и пенсионни осигуровки, той няма да я получи. Например даже и да се ожени”, коментира и председателят на парламентарната комисия по здравеопазването ген. Стоян Тонев.

Неосигурените могат да помислят до април дали да възстановят правата си по старите цени - около 700 лева за 3 години назад. След това ще трябва да съберат три пъти повече.