Трагичен инцидент на границата. Две жени - имигранти от Афганистан - починаха от измръзване в Странджа, в района на Малко Търново. Те са били част от група от 19 души, проникнали нелегално на българска територия. Голяма част - сред тях и 11 деца - са настанени в болницата в Бургас.

Починалите от измръзване имигранти са жени на 15 и 30 години. В момента са в Съдебна медицина за аутопсия. През нощта 15 човека са настанени в Спешното отделение с различна степен на измръзвания, от тях 11 са деца. Най-малкото от е на 4-годишна възраст.

Двама от имигрантите са тръгнали да търсят помощ и така са открили граничен патрул около 17.00 часа вчера. Групата от 19 души пресичала граничната река Делийска и няколко крачки по-нагоре са се опитали да сгреят най-сериозно премръзналите.

Едната от жените е починала на това място, другата по пътя малко по-късно. В местността „Скалата” камион на военните не е успял да стигне и започва 6-часова спасителна акция. Първо са потърсили помощ от медиците в Малко Търново.

„Премръзналите деца с подръчни средства, с големи торби с топла вода, завити и със стремеж да бъдат затоплени. На едното дете бяха посинели крайниците и прецених, че тях трябва първо да ги откараме", заяви Петко Казаков, фелдшер в Малко Търново.

11 деца са приети в Спешното отделение на Бургаската болница. Сутринта водят и семейство мъж и жена.

„И двамата са били в тежко критично състояние, бих казал коматозно състояние вследствие на измръзване, докарани са по спешност при нас, постъпили са в реанимация", съобщи д-р Георги Митев, директор МБАЛ- Бургас.

Състоянието на приетите в болница вече е стабилно.

В момента снежната покривка в Странджа планина е между 30 и 40 сантиметра.

По последна информация от болницата 11-те деца са добре и вероятно утре ще бъдат изписани. Възрастните мъж и жена остават в реанимацията на Бургаската болница.

Какво би могло да спре наплива на имигранти към България?