Трета вечер на протести в страната - поради недоволство от избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, както и срещу самото правителство. Многохилядното множество от недоволни граждани премина по маршрута от съботната демонстрация - Министерски съвет, НС, Орлов мост, НДК, Съдебна палата, централи на някои от основните партии.

Хиляди хора изпълниха около 18.30 часа пространството между сградите на Министерски съвет и президентството в столицата. Всички те запяха химна на България, обявявайки се за премахването на олигархията от управлението на страната, както и за оставката на кабинета и промяна на статуквото във властта.

В района имаше засилено полицейско присъствие. От МВР официално информираха, че броят на протестиращите в София е бил над 15 000 души. Хората отново скандираха призиви против правителството и размахваха плакати. Чуваха се и народни песни.

"Голяма част от хората са тук, защото не са съгласни с това правителството да слага управлението в краката на олигархията. Не може олигархията да определя бъдещето на България. Тук са млади, образовани, умни хора. Това е до голяма степен и протестът на непредставените", заяви Антоанета Цонева, ръководител на Института за развитие на публичната среда и наблюдател на изборите, която също е излязла на протест.

Демонстрантите се отправиха постепенно към сградата на парламента. Там те скандираха "Червени боклуци", а след около половин час тръгнаха и към Орлов мост. На ключовото кръстовище бе изцяло блокирано движението.

Част от гражданите тръгнаха обратно към Народното събрание. "Олигарски върви си" гласи лозунг, който бе поставен на паметника на "Цар Освободител" пред сградата.

Протестиращите след това поеха по бул. "Евлоги Георгиев" и се отправиха към Моста на влюбените до НДК. Вървейки, хилядите хора скандираха "Оставка", "Мафия", развяваха стотици национални флагове и освиркваха правителството.

След кратка блокада на кръстовището до НДК, множеството тръгна по бул. "Витоша" към Съдебната палата, а оттам отиде пред централите на БСП и ДПС.

Пред сградата на социалистите на "Позитано" бяха запалени свещи, чуха се и неприлични призиви. Още по-разпалена стана демонстрацията пред сградата на партията на Лютви Местан. Там хората хвърляха бутилки и бомбички по зданието, охранявано от около 150 полицаи.

След това шествието отново се отправи към МС, скандирайки, че протестът не е свършил. Чуха се и закани за още демонстрации в следващите дни.

По-рано специално антиправителствен протест започна в 18 часа със събирането на хора пред Народното събрание. Те обясниха, че са недоволни от правителството на Пламен Орешарски, като някои от тях са облечени с бели тениски с надписи – „Нов изборен кодекс”. Демонстрантите по-късно се сляха с тези от МС.

Протести имаше и в други градове на страната.

Над 3000 граждани излязоха за поредна вечер по един от главните булеварди в Пловдив.

Подобна акция се проведе и във Варна. Според хората там изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е бил грешка, която те не могат да простят на премиера Орешарски.

Над 2000 варненци се събраха пред централата на БСП в града. По сградата бяха хвърлени яйца, тоалетна хартия и една мощна бомбичка. Двоен кордон полицаи охраняваше Градския съвет на партията.

Около стотина души се събраха и в центъра на Русе. Те носеха плакати срещу политиката на БСП и ДПС, имаше и призиви за оставка на правителството. Според хората, новите управляващи вече са допуснали много грешки и кредитът на доверие към тях е изчерпан.

Протестиращи искаха и оставката на лидера на БСП Сергей Станишев. Издигнати бяха и социални искания - за по-високи детски добавки и пенсии и нови работни места. Сред протестиращите имаше и сериозно присъствие на привърженици на бившата управляваща партия ГЕРБ.

Масови демонстрации се проведоха още в Благоевград, Добрич, Велико Търново и много други градове.